Здраве и красота

Адвантам – новият заместител на аспартама

Опасен ли е?

10.09.2014г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinsktock

Снимка: Thinsktock

По-рано тази година стана ясно, че в хранително-вкусовата промишленост навлиза един нов изкуствен подсладител, заместител на доказано вредния аспартам, а именно адвантамът.

Адвантамът е 20 000 пъти по-сладък от захарта и с около 100 пъти по-сладък от аспартама. След като бъдат завършени абсолютно всички лабораторни тестове за безопасността на този подсладител, той вероятно ще бъде включен в състава на много готови храни, напитки и лекарства.

Защо трябва да бъдем загрижени за влиянието на адвантама върху организма?

Загрижеността на изследователите от Центъра за наука в интерес на обществото в САЩ идва от факта, че броят на оцелелите лабораторни мишки, върху които са правени опити за действието на адвантама върху жив организъм, са доста малко.

За да бъде консумирана от милиони хора по света, тази съставка трябва да премине още щателни проверки и усъвършенстващи разработки и подобрения.

Свързани статии

Лекарите препоръчват избягването на изкуствени подсладители за хората, страдащи от метаболитни смущения, хормонални дисфункции и екстремно наднормено тегло.

Въпреки че Американската агенция по храните и лекарствата обяви адвантама за безопасен, опасенията продължават да съществуват. Докато не се въведе строг контрол над употребата и количествата, потребителите на адвантам са застрашени от евентуалните вреди, които поредното изкуствено вещество може да нанесе върху организма.

Снимки: Thinkstock

Коментирай
Свободно време