Здраве и красота

Грешки с бельото, които вредят на здравето

Повишават риска от инфекции и кожни проблеми

19.12.2022г. / 17 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бельото е част от облеклото. То е нещо, което носим всеки ден и по тази причина трябва да е максимално удобно. Много често обаче несъзнателно правим грешки с бельото, които могат да навредят на здравето ни.

Кои са тези грешки и защо не трябва да се допускат?

Не носите памучно бельо

Памукът и естествените материи са най-добрият избор, който можете да направите за бельото. Изкуствените тъкани вредят, защото задържат влагата и потта, създават условия за развитие на бактерии, причиняват раздразнения. Памучната материя осигурява комфорт за кожата, не задържа влага, допринася за абсорбирането на потта и не причинява кожни раздразнения.

Как да избелим и омекотим спалното бельо

Носите прашки

Прашките са възможно най-лошият избор за бельо. Те се врязват в кожата и пренасят бактерии от ануса към вагината. Това може да бъде предпоставка за сериозни инфекции и здравословни проблеми.

Носите грешния размер

Бельото трябва да е по мярка – нито твърде тясно, нито прекалено широко. Тясното бельо предизвиква триене и се впива в кожата, което води до висок риск от инфекции и протриване. Широкото бельо пък не предпазва от външната среда и дрехите, които носите, което също не е здравословно.

Носите грешния сутиен по време на тренировка

Подкрепата за гърдите по време на тренировки, особено ако са интензивни, е ключово за женското здраве. Гръдната тъкан е деликатна, затова се нуждае от стабилна подкрепа. Носенето на спортен сутиен, който не е прекалено тесен и стегнат, но и не е хлабав, е много важно за здравето на гърдите.

Грешки с бельото, които вероятно не знаете, че правите

Не сменяте бельото веднага след тренировка

Изпотеното и влажно бельо крие рискове от кожни раздразнения и инфекции. Смяната му е наложителна веднага след тренировка, за да се избегнат замърсявания, натрупвания на пот и себум, мъртви кожни клетки. Освен това триенето на мокрото бельо в изпотената кожа допринася за кожни проблеми.

Свързани статии

Перете бельото с неподходящ препарат

Изборът на препарат за пране е важен, защото не всеки препарат е подходящ за деликатни тъкани и дрехи. Бельото е именно деликатна част от цялостното облекло, която налага пране с препарати, намаляващи риска от алергии и раздразнения. За бельото си винаги избирайте препарат за пране с такива характеристики, за да намалите риска от алергии и кожни раздразнения.

Какви са ползите, ако не носите бельо?

Носите грешния модел според фигурата ви

Не всеки модел бельо пасва на всяка фигура. Правилният избор според извивките на тялото ви е съществен, защото така намалявате триенето и подчертавате предимствата на тялото си, вместо да изваждате на показ недостатъците.

Коментирай