Здраве и красота

Митът за 10-те хиляди крачки и защо не трябва да му се доверяваме

Как да се движим и да изразходваме повече калории без стрес

29.12.2022г. / 09 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прието е, че трябва да извървяваме по 10 хиляди крачки на ден, за да се счита, че сме се движили достатъчно и сме изразходвали калории и енергия, така че да останем здрави. Това е мит, в който много хора вярват, защото се е наложил като общовалидна истина, която обаче не е съвсем вярна.

Митът за 10-те хиляди крачки може да накара някои хора да изпитват голям стрес, защото не могат да достигнат този брой крачки.

10 000 крачки са необходими за добро здраве и стройна фигура

Спрете да се стресирате, защото митът за 10-те хиляди крачки е точно това – мит. Има толкова други начини да изразходвате калории и енергия, и същевременно да се радвате на живота, като не спирате да се движите. Не се фокусирайте единствено върху ходенето пеша и навъртането на точно определен километраж, измерен единствено в този брой крачки.

Няма научни доказателства, че ако паднете под този така наречен минимум от 10 хиляди крачки, няма да имате ползи за здравето. Всъщност, изобщо не е задължително да ходите толкова дълго, за да се радвате на добро здраве и да изразходвате калории и енергия.

Няма нужда да се чувствате виновни, ако сте си поставили за цел да вървите по 10 хиляди крачки на ден и не успявате да го постигнете. Изобщо не е задължително да го правите, защото има толкова други начини да се движите пълноценно.

Как неусетно да изгаряте повече калории всеки ден

Митът за 10-те хиляди крачки идва от японско приложение, създадено да измерва количеството аеробни упражнения, които се предполага, че са достатъчни за намаляване на теглото или предотвратяването на напълняването заради заседнал начин на живот. Самото приложение на японски език се превежда като „10 хиляди крачки“, откъдето идва и двусмислието в превода и налагането на този така наречен стандарт за ежедневно движение.

Не се вглъбявайте в устройството си или в приложението си за измерване на крачките. Оставете го настрана и го ползвайте само за ориентир. То може да ви напомня за постигането на дневните ви цели, но далеч не е единствено мерило за това дали се справяте добре с движението и изразходването на енергия през деня или не.

6 съвета за правилна походка

Какво друго да правите, освен да се фокусирате върху 10-те хиляди крачки на ден?

Има толкова други дейности, които можете да възприемете за свой начин на живот и движение всеки ден, без да чувствате вина или да го правите насила. Слушайте тялото и съзнанието си. Ако концентрирането в ходенето по 10 хиляди крачки ви е досадно и го чувствате като нещо, което задължително трябва да правите, това ви стресира.

Свързани статии

Знайте, че всяко движение е от значение. Независимо дали правите по 10 хиляди или 2 хиляди крачки на ден, това има своите ползи за здравето и тялото, и е от значение за вас самите. Всяко движение носи по-малко стрес, по-бистър ум, по-добро настроение, по-малко сърдечносъдови и неврологични проблеми.

Разходката в парка не е задължително да трае час или два. Не е нужно да бързате, за да покриете дневния норматив. Просто се движете колкото се може повече, без да си го поставяте за цел. Така движението ще се превърне в приятно занимание, от което имате нужда, а няма да се случва по задължение. Всяко нещо, направено по задължение, става неприятно, досадно, дори противно.

Отслабване чрез ходене – кои грешки да избягваме?

Прекарвайте колкото се може повече време в изправено положение. Избягвайте седенето винаги, когато ви се удава възможност за това. Така ще намалите стреса, ще горите повече калории, ще имате повече енергия и няма да се чувствате отпаднали и непродуктивни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 1 година )
Прощавайте, но вие, които сте така добри да коментирате, за което сме задължени, наистина ли четете само и единствено заглавието? Къде се поменава, че не трябва да се ходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ivan ( преди 1 година )
1 rate up comment 1 rate down comment
няма значение ( преди 1 година )
Дрън дрън!Не ходете пеш,сакън да не си протъркате краченцата и да паднат.Стойте си вкъщи на топло като истински мъзеливи дебеланковци и си повтаряйте че това няма значение и не е толкова важно да ходиш.После отиди на диетолог и му дай една заплата,та той да ти каже че трябва да си размърдаш *** малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота