Здраве и красота

Неочаквани трикове за отслабване

Можете да загубите тегло без усилия с тези малки хитринки

03.01.2023г. / 12 30ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В стремежа си да изглеждаме добре, често сме способни да стигаме до крайности. Но за съжаление, екстремната загуба на тегло може да бъде опасна за здравето. По пътя към идеалната фигура, нерядко забравяме един много важен аспект – всъщност най-трудната задача си остава да задържим желаното тегло. Ето защо специалисти препоръчват да отслабваме бавно, най-много с 3-4 килограма на месец. И при войната с килограмите всичко е разрешено. Ето защо подбрахме за вас няколко хитри трика, които могат да доведат до загуба на тегло. Ето ги и тях:

Пийте кафе

Употребата на любимата напитка може да ни зареди с енергия, да потисне апетита и да подпомогне термогенезата (процеса при който тялото преобразува енергията в топлина, увеличавайки метаболитните нива). Освен това кафето може да намали риска от развитието на диабет. И една лоша новина за любителите на сметаната и захарта – ще трябва да се откажете от тях, ако искате да се насладите на неговите ползи за загуба на тегло.

Хапвайте супа

Ако обичате да хапвате супа – имаме добра новина за вас. Този ваш здравословен навик може да доведе и до загуба на тегло. Каква е причината? Според скорошно проучване, ако консумирате супа преди хранене, можете да намалите приема на калории с до 20%. За целта изберете нискокалорична, бистра супа, която съдържа не повече от 100-150 калории. Крем супите не са препоръчителни, тъй като те могат да съдържат екстра калории.

Хапвайте неограничено количество зеленчуци

Свързани статии

Въпреки че като цяло повечето хранителни режими залагат на умерено количество храни, зеленчуците могат да са изключение. Според специалисти, можете да ги консумирате без ограничения. Те ще ви помогнат да си набавите витамини и фибри, като същевременно не увеличавате значително количеството калории. В това число обаче не влизат нишестените зеленчуци (като картофи например).

Хранете се в малки чинии

С времето размерът на чиниите и порциите стават все по-големи. Това прави преяждането почти гарантирано. Ето защо, за да избегнете това, изберете да хапвате в малки чинии. Този трик може да ви помогне и с намаляването на количеството вредни храни. Според един експеримент, преди да хапвате любимия снакс или чипс, преди това го сложете в купа или чиния. Така ще хапвате по-малко.

Загасете осветлението

За да се насладите на пълноценен сън, преди лягане, уверете се, че сте загасили всякакво осветление. Според скорошно проучване, хора, които спят на светната лампа или телевизор, повишават риска от развитие на наднормено тегло с цели 22%.

Дъвчете дъвка

Ако изпитвате неутолим глад за нездравословни храни, преди да посегнете към пакета с чипс, дъвчете дъвка. Това може да разсее мозъка ви и да отклони вниманието ви.

Спрете със забраните

Ако сте свикнали, поглеждайки към шоколада, да си казвате наум: „Не“, помислете отново. Може би това не е най-правилният подход. Кажете си, че всичко ви е позволено. Каквото искате и колкото искате. След известно време ще видите, че този трик действа. „Магията“ на „забранените храни“ е именно в това, че са забранени.

Пийте протеин

Консумирането на суроватъчен протеин може да ви помогне да се чувствате сити, както и да потисне производството на хормони, които ви карат да изпитвате неистов глад. За оптимален ефект, добре е да приемате протеина около 90 минути преди хранене. По този начин ще хапвате по-малко, намалявайки приема на калории без усилия.

Коментирай