Здраве и красота

8 ползи за здравето от неправенето на нищо

Насладете се на собствената си компания – това може да ви направи по-здрави и устойчиви на стрес

04.01.2023г. / 10 09ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В модерното общество, в което живеем, спокойствието и отказът от стрес за мнозина може да бъде равносилно на мързел. Неслучайно в речника ни вече намира място терминът „бърнаут“ – от английски „прегаряне“. Това състояние се характеризира с крайно емоционално изтощение и е свързано най-вече с работата. Страдащите от него изпитват апатия, липса на мотивация, усещане за неудовлетвореност или пък пасивна агресия. Как можем да противодействаме на тези вредни последици за здравето ни? Отговорът може би се корени не в това какво да направим, а точно обратното – да се опитаме да не правим нищо. Какви са ползите от „нищоправенето“? Ето някои от тях:

Ще имате повече време за семейството си

Хората, които са работохолици, често страдат от хронична липса на време. Важно е да се отбележи, че от това страдат най-вече близките им хора, децата и семейството. Не е за подценяване и фактът, че хората, които работят прекалено дълго намаляват шансовете си за пълноценна почивка и качествен сън. Според проведени изследвания, системното недоспиване (по-малко от 6 часа сън на нощ) е една от основните причини за бърнаут. Прекалено многото работа може да ви тласне към нервност, употреба на вредни вещества и влошаване на взаимоотношенията. Затова направете си равносметка и преценете кое е по-важно – здравето ви или кариерното развитие. Разбира се, че те могат да вървят ръка за ръка, но нека едното не пречи на другото.

Ще станете по-спокойни

С навлизането на модерните технологии, неправенето на нищо става все по-трудно. Повечето хора имат постоянен източник на забавление и разсейване на една ръка разстояние. Смартфоните и таблетите помагат да останем свързани по всяко време, но те могат и да са постоянен източник на стрес. Навярно ви се е случвало да вземете телефона, за да проверите нещо и не след дълго да установите, че вече скролвате безсмислено. Затова, опитайте се да оставите телефона настрана и да се занимавате с „нищоправене“ – наблюдавайте птиците, погледнете небето, вдъхнете аромата на любимо цвете.

Ще станете психически по-силни

Според едно интересно изследване на Университета на Вирджиния от 2014-а голяма част от участниците в него предпочитат да получат леки електрически удари, вместо да останат сами с мислите си. И обратното – психически силните хора, отделят време, за да останат сами с мислите си.

Ще бъдете по-състрадателни

Ако се освободите от ежедневните разсейвания и стрес, ще постигнете по-голямо уединение. А то може да ви помогне да обмислите и да разберете състоянието на другите хора, както и да се задълбочите в изследването на собствените си съкровени чувства и желания.

Ще се справяте по-добре с промените

Според проучване, проведено със студенти, онези които се чувстват добре, когато са сами, обикновено са по-зрели и по-устойчиви на предизвикателствата на живота.

Ще се чувствате по-отпочинали

Един от най-добрите начини да презаредите и да си починете е като просто не правите нищо. За мнозина денят започва със ставане и почти моментален план-график за деня, а това може да бъде прекалено стресиращо. Затова при всеки удобен случай се опитвайте да се насладите на собствената си компания, изследвайки мислите и чувствата си. Така ще бъдете по-наясно със себе си, с вашите желания и житейски избори.

Ще се чувствате по-пълноценни

Противно на всеобщото мнение, според проведено проучване, хората, които прекарват повече време сами с по-малко социално взаимодействие, се чувстват по-пълноценни.

Ще бъдете по-продуктивни

Хората, които отделят повече време за почивка се чувстват по-добре подготвени и заредени за работните ангажименти които им предстоят, когато се върнат към работата си.

Коментирай