Здраве и красота

Защо градинският чай е толкова полезен за здравето

Наричат го още салвия

13.01.2023г. / 05 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В кулинарията използваме различни ароматни билки и растения. Те не само добавят повече вкус към ястията ни, но имат и редица ползи за здравето. Обръщаме внимание на градински я чай, който можем да консумираме и под формата на топла напитка.

Можем да го срещнем и като чай от салвия. Той е богат на витамини А, С, В, К и Е, както и на мед, фибри, калций, желязо и магнезий. Вижте няколко от ползите за здравето, които има градинският чай.

Може да помогне за намаляване на симптомите на менопауза

Според западни изследвания, градинският чай е едно от най-ефективните естествени средства за справяне с горещите вълни, които са често срещано неразположение, свързано с менопаузата. Също така, учени смятат, че билката допринася за справяне и с други симптоми на менопаузата, като промени в настроението и свръхактивен пикочен мехур.

Мит или истина: кафето повишава ли кръвното налягане?

За детоксикация на тялото

Като естествен диуретик и стимулант за черния дроб и бъбреците, градинският чай е в състояние да ускори процеса, чрез който токсините се елиминират от тялото с уринирането. Това може да намали натоварването на лимфната система, както и на бъбреците и черния дроб, показват проучвания.

Контрол на кръвната захар

За градинския чай се смята, че спомага и за понижаване нивото на кръвната захар на гладно в тялото, което може да помогне за облекчаване на напрежението върху панкреаса. Това също помага за предотвратяване на опасните пикове и спадове на глюкозата и инсулина, за които хората, страдащи от диабет, трябва да внимават. Консумацията на градински чай може да намали риска от развитието на диабет.

Храни, които помагат да се концентрирате (галерия)

Подобряване на кръвообращението

Още една полза за здравето от градинския чай е подобряването на кръвообращението. Според данни от изследвания, растението допринася за разширяването на кръвоносните съдове, но също така е и богато на желязо, което е ключов елемент за синтеза на червените кръвни клетки.

Подпомага храносмилането

Салвията не само съдържа антиоксиданти, но има и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на разстроения стомах и да насърчат здравословното храносмилане. Смята се, че антибактериалните и антивирусни качества на билката също могат да балансират микрофлората в червата, като облекчават прекомерното образуване на газове, подуване на корема, спазмите и запека.

Свързани статии

Има антиоксидантни ефекти

Градинският чай съдържа мощни антиоксиданти, включително флавоноиди и фенолни киселини, както и редица антиоксидантни ензими. Те неутрализират свободните радикали, които иначе предизвикват оксидативен стрес в тялото. Това може да помогне за предотвратяване и смекчаване на тежестта на хроничните заболявания, преждевременното стареене и други, смятат учени.

Помага за облекчаване на тревожността

Отварата от градински чай се счита за стимулант, но може да има и релаксиращи свойства върху настроението и нервите, като същевременно подобрява концентрацията и паметта. Това го прави чудесна напитка под формата на чай в ситуации, в които сме стресирани, разтревожени.

Коментирай