Здраве и красота

5 алтернативи на кафето, които ще ни събудят

Започнете деня си с вода с лимон

24.11.2022г. / 09 22ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето е може би най-популярната напитка на света. Безспорно, тя е част от сутрешния ритуал на почти всеки човек, а за мнозина от нас стартът на деня без чаша ароматна течност е немислим. И все пак, ако искаме да спазваме здравословен начин на живот, не бива да прекаляваме с повече от 1-2 чашки кафе. Какво става обаче, ако имаме непоносимост или пък кофеинът дразни стомаха ни? Ако имате подобни оплаквания, предлагаме ви няколко алтернативи, с които ще можете да дадете начало на деня си и да се радвате на бодрост и енергия. Ето ги и тях:

Чай матча

Този вид зелен чай се произвежда чрез запарване, изсушаване и смилане на листата на растението. За разлика от обикновения зелен чай, тук се консумира цялото листо и поради тази причина наличието на антиоксиданти е много по-концентрирано. Много от полезните свойства на този вид напитка се дължат именно на наличието на тези специфични антиоксиданти. За зеления чай се твърди, че помага при намаляване на теглото и процента мазнини, както и че може да намали риска от развитието на диабет тип II.

Матчата има свеж вкус, който някои хора определят като землист.

Как да си приготвите чай матча?

В керамична купа изсипете 1-2 ч. л. пудра от матча. Добавете гореща, но не вряла вода (температурата трябва да е около 70-77 градуса). Разбъркайте, докато пудрата се разтвори във водата. След това разбъркайте отново, а посоката трябва да бъде напред-назад. Чаят е готов, когато в чашата се образува лека пяна. Ако пък желаете, можете да си направите матча лате, добавяйки веган мляко.

Златно мляко

Този заместител на кафето е без кофеин. По принцип в неговия състав влизат подправки като джинджифил, канела, куркума и черен пипер. Могат да бъдат добавяни кардамон, ванилия и мед. Освен прекрасен жълт цвят, към топлата напитка куркумата може да добави и незаменими ползи за вашето здраве. Куркуминът, който влиза в нейния състав, има мощни противовъзпалителни свойства.

Ако пък добавите черен пипер, той ще подпомогне усвояването на куркумина още по-добре, като за това ще помогне и процентът мазнини в млякото. Затова, ако сте решили да опитате тази полезна напитка, използвайте пълномаслено мляко, вместо нискомасления му вариант.

Комбуча

Комбучата се прави от ферментирал черен чай, мая и захар. При процеса на ферментация се образува симбиотична колония от бактерии и мая. А пък след това, комбучата съдържа пробиотици и антиоксиданти, които могат да имат положително въздействие върху организма. Според проведени проучвания, тази напитка може да подпомогне работата на имунната система, да подобри нивата на холестерола, както и да намали нивото на захари в кръвта. Това е особено полезно за хора, които страдат от диабет.

Вода с лимон

Ако искате да опростите максимално вашата сутрешна рутина, тогава тази напитка е точно за вас. Тя е без калории и без кофеин, но пък може да ви зареди с доза витамин C. Като важен антиоксидант, той играе важна роля за вашата имунна система, а освен това и защитава кожата от увреждане. Витамин C е важен елемент, който участва във синтеза на колаген. Ако искате да направите вкуса на водата с лимон още по-приятен, добавете резенчета краставица, стрък мента или пък комбинирайте със зелен чай.

Ябълков оцет

Скорошни проучвания показаха, че оцетът може да има положително влияние върху нивата на кръвна захар. За да предотвратите пиковете на глюкоза след хранене, 20-30 минути по-рано изпийте 15 мл оцет, разтворен в 20-30 мл вода. Никога не пийте оцета чист, тъй като киселината му може да разяде емайла на зъбите ви.

Коментирай