Здраве и красота

Нови средства за борба с рак на гърдата

24.03.2008г. / 09 19ч.
Аз жената
Нови средства за борба с рак на гърдата

Преди, в повечето случаи, ракът на гърдата бе една нелечима болест. През последните няколко години ситуацията се промени. В миналото много жени научаваха, че страдат от болестта когато се намираха в напреднал стадий, правеха цялостна мастектомия и въпреки лечението след това нямаха добра прогноза.

Важен научен напредък както в ранната диагноза на болестта, така и в борбата с болестта позволява на много жени преминаващи през това изпитание да продължат да живеят както преди. Счита се, че 8-9% от жените ще развият в определен момент от живота си рак на гърдата – нещо, което поставя болестта сред най-честите сред жените.

Две нови лекарства обаче обнадеждават борбата с рака на гърдата – ракът засяга всяка година над 1 милион жени. Тези лекарства са Bеvacizumab и Herceptin. Bеvacizumab е един моноклеинов препарат, който се прилага при болни подложени на химиотерапия. Това е първото лекарство против рака, което действа на кръвоносните съдове, т. е. на развитието на нови кръвоносни съдове. Лекарството предизвиква отслабване на малките кръвоносни съдове около тумора, като този механизъм прекъсва притока на кислород и вещества от които има нужда туморът за да се развива. Същевременно въздейства на налични зрели кръвоносни съдове променяйки формата му по начин, който подпомага прилаганите химиотерапевтични средства с цел унищожаване на тумора.

Резултатите от последните изследвания сочат, че Bеvacizumab удвоява възможностите за оживяване без развитие на болестта при заболелите, прекъсвайки развитието на болестта когато се прилага в химиотерапевтичното средство Paclitaxel. Болни на които се прилага Bеvacizumab със Paclitaxel имат средна продължителност без развитие на болестта повече от 13,3 месеца. На болни на които само Paclitaxel имат средна продължителност без развитие на болестта 6,7 месеца. Лекарството е одобрено от Европейската комисия през март 2007 г. за лечение на рак на гърдата във връзка с прилагане на Paclitaxel. Препаратът е одобрен за борба с други форми на рак. Второто лекарство Herceptin е един силен съюзник на жените в основното лечение на една агресивна форма на рака на гърдата, когато бъде локализиран в начален стадий.

Европейската комисия одобри употребата на Herceptin в ранен стадий – позитивен тип рак HER2 след хирургическа намеса и последваща химиотерапия. Позитивният тип на HER2 засягащ 20-30% от жените с рак на гърдата, изисква голямо внимание. В този случай туморите се развиват бързо и има голям риск от рецидив на болестта. Изследванията от проучване (с участието на 5100 болни) показват, че прилагането на Herceptin след последваща химиотерапия за позитивен тип HER2 в ранен стадий намалява значително риска от повторна проява на болестта с 36% в сравнение с прилагане само на химиотерапия. Трябва да се отбележи, че лекарството е разработено специално с цел отлагане действието на един протеин – евентуален причинител на рак. Гореспоменатите терапии предлагат нови възможности в борбата с една тежка болест, която всяка година убива 400 000 жени в целия свят. Застрашени от болестта са преди всичко жени, които имат роднини с болестта и доброкачествен рак на гърдата, жени на средна възраст, приемали много години хормони и родили своето дете в напреднала възраст. Важна роля играят и лошите последствия от съвременния начин на живот – като хранене с много мазнини и консумация на алкохол.

Симптомите и местата за развитие на рак на гърдата включват:
- Твърда бучка, която расте в гърдата или в подмишницата, която обикновено се появява едностранно.
- Промяна в големината или формата на гърдата.
- Промени в кожата, като появата на вдлъбнатини (кухини), гънки и зачервяване.
- Промени в зърната – необичайна секреция или кожен обрив в тази област.

В първоначален стадий ракът на гърдата може да не проявява симптоми. Поради тази причина специалистите съветват жените да посещават редовно лекаря си за проверка и всеки месец да правят самоизследване на гърдите. Ако ракът се диагностицира навреме, борбата с него може да се проведе с успех.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pavlinka ( преди 11 години )
От редакцията:За тази публикация сме пускали всички коментари. На платените ни публикации пише "платена публикация". Може би има някакво недоразумение, може коментарът ви да се отнася за друга статия?... Работим за az-media.biz.ало администрацията,блогът ви е с комерсиални цели и критични коментари не се допускат.Избирането на коментарите и непубликуването на кртични такива показва за кого работите.Няма да дам препоръка на други коментатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Pavlinka ( преди 11 години )
почева, престани да заблуждаваш хората.Няма никакво лекарство против рак,открито от ПроданХристов.Нито в германия нито в Австрия има патентно свидетелство издадено на името на този човек.В Германия се води углавно дело от Град Мюнхен, срещу Продан Христов а също така и за особенно големи суми укрити данзци от продажбата на нелегални химично субстанции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
п. ( преди 11 години )
Продан Христов не е никакъв учен и нищо не е откривал,освен концепта как да *** хората и да им измъква парите.Всички написани и изговорени от него думи служат само за заблуждение на масите и задоволяване собственните му нужди за някаква значимост.Срещу него се водят съдебни процеси от Углавният съд в Германия и България за незаконно производство и разпостранение на вредни за здравето химикали.За това не става никъде дума защото общественоста се дезинформира и манипулира от самият Продан Христов и неговото Дружеството Антималигноцит. Изкуственно се манипулира общественноста с цел политически амбиции.За болните изобщо не става въпрос.На тях им се продава прескъпо субстанция която Продан Христов прави в кухнята си.Антималигноцит и името на дружеството се покриват като по този начин се прави реклама на препарата и се заобикалят законите.Не се плащат данъци и разпостранението на нелегалния препарат е противозаконно.Въпреки всичко са успели да въвлекат и депутата Яни Янев,който с ангажимента си да ги защитава,защитава всъщност това против което твърди че се бори.Аз решерширам по въпроса лекарство против рака от осем години.Познавам лично откривателя на тази идея за правене на пари.Той е германец бивш българин и Продан Христов е заемствал и присвоил документация която използва до ден днешен.За повече информация varbanovap***yahoo.de
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
даниела ( преди 11 години )
като отговор на sany:нужно е да се правят профилактични прегледи във всяка възраст след пубертета,защото е доказано,че ракът на гърдата се подмладява за съжаление.Самата аз започнах борбата си снего няма?ки и 36 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
sani ( преди 11 години )
nyjno li e sled kato sam na 24g da si pravq isledvania za raka na gardata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
katia ( преди 11 години )
lekarstvo za rak e antimalignocyt, otkrito ot Prodan Hristov i to e dokazano v Avstria i Germania, no nikoi nama interes to da bade registrirano, osven bolnite, no te namat vlast,a tezi koito imat, namat interes. Koga oba4e horata shte si otvorat o4ite i se boriat za jivota si... Nie se opitvame, podkrepete ni, zaedno shte badem po silni. Triabva da go napravim za decata si!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Samanta ( преди 11 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
Radka ( преди 11 години )
Redno e po sdravna kasa da davat na lichnite lekari neobhodimite napravlenija: za ginekolog i mamograf. Vodi se otchetnost za vsichko (da ne prosrochish 5 dni s njakoe lekarstvo), a za tezi zhizneno vazhni neshta ne se sledi. Zdravnoto ministerstvo da nameri nachin da finansira tezi pregledi i da njama otkazi, a nakazanija, ako ne se javim na pregleda. Taka i za zybite - nashite i naj-veche detskite i lekarite v ministerstvoto si znajat koe e slaboto mjasto na medicinata u nas. Ami tam njakakva programa; finansira se po programa "Sapard", "Krasiva Bylgarija" i t. n. Az schitam, che na edna dyrzhava naj-cennoto sa horata i zdraveto im!zhelaja dobro zdrave na vsichki!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
gergana ( преди 11 години )
ot kolko godishna vasrast trabva da si napraviapregled za rakna gardata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
ivanka ( преди 11 години )
Как и при какви случаи се извършва мамографията;.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар