Преди, в повечето случаи, ракът на гърдата бе една нелечима болест. През последните няколко години ситуацията се промени. В миналото много жени научаваха, че страдат от болестта когато се намираха в напреднал стадий, правеха цялостна мастектомия и въпреки лечението след това нямаха добра прогноза.

Важен научен напредък както в ранната диагноза на болестта, така и в борбата с болестта позволява на много жени преминаващи през това изпитание да продължат да живеят както преди. Счита се, че 8-9% от жените ще развият в определен момент от живота си рак на гърдата – нещо, което поставя болестта сред най-честите сред жените.

Две нови лекарства обаче обнадеждават борбата с рака на гърдата – ракът засяга всяка година над 1 милион жени. Тези лекарства са Bеvacizumab и Herceptin. Bеvacizumab е един моноклеинов препарат, който се прилага при болни подложени на химиотерапия. Това е първото лекарство против рака, което действа на кръвоносните съдове, т. е. на развитието на нови кръвоносни съдове. Лекарството предизвиква отслабване на малките кръвоносни съдове около тумора, като този механизъм прекъсва притока на кислород и вещества от които има нужда туморът за да се развива. Същевременно въздейства на налични зрели кръвоносни съдове променяйки формата му по начин, който подпомага прилаганите химиотерапевтични средства с цел унищожаване на тумора.

Резултатите от последните изследвания сочат, че Bеvacizumab удвоява възможностите за оживяване без развитие на болестта при заболелите, прекъсвайки развитието на болестта когато се прилага в химиотерапевтичното средство Paclitaxel. Болни на които се прилага Bеvacizumab със Paclitaxel имат средна продължителност без развитие на болестта повече от 13,3 месеца. На болни на които само Paclitaxel имат средна продължителност без развитие на болестта 6,7 месеца. Лекарството е одобрено от Европейската комисия през март 2007 г. за лечение на рак на гърдата във връзка с прилагане на Paclitaxel. Препаратът е одобрен за борба с други форми на рак. Второто лекарство Herceptin е един силен съюзник на жените в основното лечение на една агресивна форма на рака на гърдата, когато бъде локализиран в начален стадий.

Европейската комисия одобри употребата на Herceptin в ранен стадий – позитивен тип рак HER2 след хирургическа намеса и последваща химиотерапия. Позитивният тип на HER2 засягащ 20-30% от жените с рак на гърдата, изисква голямо внимание. В този случай туморите се развиват бързо и има голям риск от рецидив на болестта. Изследванията от проучване (с участието на 5100 болни) показват, че прилагането на Herceptin след последваща химиотерапия за позитивен тип HER2 в ранен стадий намалява значително риска от повторна проява на болестта с 36% в сравнение с прилагане само на химиотерапия. Трябва да се отбележи, че лекарството е разработено специално с цел отлагане действието на един протеин – евентуален причинител на рак. Гореспоменатите терапии предлагат нови възможности в борбата с една тежка болест, която всяка година убива 400 000 жени в целия свят. Застрашени от болестта са преди всичко жени, които имат роднини с болестта и доброкачествен рак на гърдата, жени на средна възраст, приемали много години хормони и родили своето дете в напреднала възраст. Важна роля играят и лошите последствия от съвременния начин на живот – като хранене с много мазнини и консумация на алкохол.

Симптомите и местата за развитие на рак на гърдата включват:
- Твърда бучка, която расте в гърдата или в подмишницата, която обикновено се появява едностранно.
- Промяна в големината или формата на гърдата.
- Промени в кожата, като появата на вдлъбнатини (кухини), гънки и зачервяване.
- Промени в зърната – необичайна секреция или кожен обрив в тази област.

В първоначален стадий ракът на гърдата може да не проявява симптоми. Поради тази причина специалистите съветват жените да посещават редовно лекаря си за проверка и всеки месец да правят самоизследване на гърдите. Ако ракът се диагностицира навреме, борбата с него може да се проведе с успех.