Здраве и красота

Кои са двата плода най-богати на протеини

Растителни източници на ценни белтъчини

17.01.2023г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са едни от най-ценните хранителни вещества, от които тялото и всяка клетка в него се нуждаят. Основният източник на протеини е месото заедно с всички месни и животински продукти. Те са най-наситени с протеин, но това съвсем не означава, че са единственият източник на ценния макронутриент.

Сред растителните храни има немалко богати на протеини източници, които могат да обогатят диетата ви. Особено важно е да се знае от вегетарианците и веганите, тъй като при този начин на хранене може да се получи дефицит на протеини, ако не се приемат достатъчно богати на белтъчини растителни храни.

Закуски, богати на протеини, които ще ви пазят от глад през деня

Известни растителни източници на протеин са основно соята, ядките, семената, зърнените и пълнозърнестите храни, бобовите култури в цялото им многообразие.

Плодовете обаче също съдържат малки количества протеини. Разбира се, не могат да се сравняват със споменатите по-горе, но пък има два плода, които имат особено завидни количества протеин. Те заслужават специално внимание не само по тази причина, а и защото са много богати на фибри, минерали, витамини и антиоксиданти.

Кои са двата плода най-богати на протеини?

Авокадо

Съществува спор дали авокадото е плод или зеленчук, но според healthline.com този спор е излишен, защото авокадото безапелационно е плод. Ботанически то спада към плодовете и още по-добрата новина е, че не само е изключително богато на протеини, но и на полезни мазнини.

Как да добавите протеини към вашето смути без да ползвате продукт на прах

Авокадото е препълнено още с фибри и ценни минерали, от които тялото има нужда, според WebMD. Редовната консумация на авокадо може да подобри здравословното състояние, да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Авокадото е много, много богато на антиоксиданти, витамини Е и С, лутеин, зеаксантин, калий. Тези елементи са важни за здравето на очите, сърдечносъдовата, нервната система.

Според клиника Майо, в една чаша авокадо се съдържат 22 грама полезни мазнини и нито един грам трансмазнини.

16 от най-здравословните източници на протеини

Гуава

Гуавата е не особено разпространен плод у нас заради тропическата си природа. Авокадото е значително по-разпространено благодарение на популярността, която придоби през последните години.

Гуавата обаче заслужава не по-малко внимание, защото е много богата на протеини. В една чаша гуава се съдържат около 4,5 грама протеин, което според WebMD е доста голямо количество за плод.

Освен протеини гуавата съдържа стабилни количества антиоксиданти, витамин С, желязо, калий, калций.

Защо пиенето на протеини преди лягане може да е добър избор

Разнообразното хранене е от голямо значение за пълноценното протичане на метаболитните процеси в организма. Колкото по-широка е гамата от здравословни храни, които консумирате, толкова по-крепко е здравето и по-стройна фигурата ви. Наблягането на здравословни и натурални източници на протеини е съществено за правилното функциониране на клетките и тъканите в организма. Плодовете са прекрасен избор в тази посока.

Коментирай