Здраве и красота

Как да добавите протеини към вашето смути без да ползвате продукт на прах

За повече вкус и здраве

16.08.2022г. / 07 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са важна хранителна група, която можем да си я осигурим, консумирайки храни от животински или растителен произход. Когато искаме да свалим излишни килограми, да поддържаме постигнатите ефекти, след тренировка, обичаме да си приготвяме протеинови шейкове или смутита, в които добавяме протеин на прах. Освен че са скъпи, протеините на прах не се понасят добре от всеки организъм. 

Как да добавим протеини в нашето смути, без да ползваме прахообразни?

Вижте с какво, освен скир може да обогатите вашето здравословно смути.

Кисело мляко – Чудесно е за смутита, богато е на протеини, пробиотици, които подпомагат храносмилането, както и на калций и витамин D, които са от съществено значение за здравето на костите и имунитета.

Синя спирулина – при висок холестерол и за силен имунитет

Спирулина – Може да намерите както синя, така и зелена спирулина. Това са много полезни водорасли, които са изключително богати на протеини, витамин В12, изключително важно хранително вещество за правилната нервна функция. Също така имат малко калории. 

Спанак – Спанак е богат на растителни протеини. Също така ни осигурява и растителни омега-3 мастни киселини и фолат, но и малко калории. 

Тиквени семки – Още един добър начин да добавите протеини към вашето здравословно смути. Тиквените семки са с високо съдържание на полезния за сърцето магнезий, засилващият имунитета цинк. Вкусните семки ни осигуряват и омега-3 и триптофан - аминокиселина, която насърчава добрия сън и стабилизира настроението ни. 

Съставки, които ще подобрят вашите смутита

Фъстъчено масло/тахан или друг ядков тахан – Осигурява не само полезни протеини, но и повече ситост, енергия. Може да опитате и бадемов, орехов, лешников или сусамов тахан. 

Кефир – Ферментиралата напитка е богата на пробиотици, които намаляват риска от запек, подсилват имунитета и се смята, че подпомагат и загубата на тегло. 

Сусамово семе - Сусамовото семе предпазва черния дроб от окислително увреждане. Също така ни осигурява и желязо, фосфор, калций и манган. Този вид семе е едно от най-полезните за храносмилането и имунитета. 

Свързани статии

Конопено семе – Богато е на аминокиселини за изграждане на мускули. Съдържа и гама линоленова киселина, омега-6 мастна киселина, които насърчават метаболизма и се борят с възпалението. 

Смутита за детокс и елиминиране на целулита

Киноа - Киноата съдържа полезни фибри, които ни засищат, но също така и полезни протеини. Също така съдържа и аминокиселината лизин, която подпомага имунитета, здравето на кожата, косата и ноктите. Не забравяйте, че киноата се добавя към смутитата, след като вече е сварена. 

Семена от чия – Суперхрана за добро здраве, която е и чудесна добавка за нашите смутита. Семената от чия са богати на мастни киселини, протеини, други хранителни вещества, включително калций, здравословни мазнини и фибри. Консумацията им благоприятства здравето на мозъка, сърцето, храносмилателната система и други. 

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време