Здраве и красота

8 причини за напукани устни

Дефицит на необходими витамини

12.01.2023г. / 14 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Напуканите и „разрошени“ устни не само създават дискомфорт, но са и неприветливи, защото определено правят усмивката ни по-малко забележителна. Червилата не се нанасят както трябва, понякога се затрудняваме при консумацията на определени храни и напитки. Дали само честото облизване на устните може да е причина за напукването им? Не, вижте и други възможни причини.

Консумирате солени храни

Чипсове, семки, снаксове и т. н. Тези лакомства могат да бъдат причина за напукването и лющенето на кожата на устните. Солта задържа вода, така че може да абсорбира водата от устните и просто да ги изсуши. В допълнение, пикантните храни също могат да допринесат за напукването на устните.

Домашен балсам за устни с естествени съставки

Не сте добре хидратирани

Поради бързия обмен на кожните клетки на устните, вие сте по-податливи на сухота, ако не сте правилно хидратирани, споделят западни дерматолози. Дехидратацията може да се случи по всяко време на годината, но е по-често през зимата, когато сухият въздух на закрито може да лиши кожата от естествената влага.

Храни, които да ядете през зимата за блестяща здрава кожа (галерия)

Дефицит на необходими витамини

Според западни изследвания, недостигът на витамини B2 и B3 може да причини сухота и напукване на устните. От друга страна, тези витамини са необходими за правилното функциониране на организма. Витамин B2 е отговорен за добрия метаболизъм, регулирането на нивото на аминокиселините в кръвта и функционирането на всички клетки в тялото. Дефицитът на витамин B3 е важен за баланса на холестерола, метаболизма на въглехидрати и мазнини.

Витамин В3 е мощен антиоксидант и един от най-важните за здравето и красотата на кожата. Повече за него вижте тук.

Други дефицити, които могат да доведат до влошаване на кожата на устните са тези на омега-3 мастни киселини, витамини Е и С.

Излагане на слънце, солариуми

Кожата на устните също се нуждае от слънцезащита, а нея можем да си я осигурим чрез подхранването с различни балсами за устни за целта. Слънцето извлича водата от кожата и това може да я направи по-суха. Също така възпалението от слънчево изгаряне може да остави устните да се лющят, докато кожните клетки се опитват да се възстановят.

Твърде топли напитки

Ако сте любители на горещите супи, чайове и кафета, не се учудвайте, ако устните ви са напукани през повечето време. Кожата в тази част на лицето е много деликатна и нежна и трудно би понесла високите температури на напитките.

Кои са ползите от сухото масло за кожата и косата?

Алергии

Напукването на устните може да се случи и в резултат на нанасяне на червило, балсам или гланц, особено ако сте алергични към някои от съставките на продуктите. Но алергии към някои храни също могат да доведат до напукване на кожата на устните.

Свързани статии

Прекомерен прием на витамин А

Прекомерният прием на витамин А в организма може да причини сухи устни, напукване, лющене и кървене.

Хронично възпаление

Един от симптомите на хроничното възпаление е напукването на устните, но и повишеното отделяне на слюнка. Освен това хората с чувствителна кожа са по-склонни към възпаления в областта на устните, сочат западни изследвания.

Коментирай