Здраве и красота

10 неща, които си причиняваме сами и повишаваме стреса в тялото

Защо е важно да си наложите да не правите тези неща

11.03.2023г. / 09 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е навсякъде около нас. Трудно можем да избягаме от него, защото той се крие във всяко нещо в ежедневието ни. Можем обаче да направим всичко по силите си, за да го намалим. А можем и да си спестим някои действия, с които несъзнателно повишаваме стреса в организма си, без да си даваме сметка за това.

Стресът е една от основните причини за влошено здравословно състояние, емоционални и психически проблеми и понижено качество на живот. Затова е важно да не си го причинявате сами допълнително, както много често се случва.

Как да се предпазите от преяждане заради хранене под стрес

Кои са несъзнателните грешки, които правим всеки ден и които повишават стреса в тялото, без да си даваме сметка? Ето 10 от тях.

1. Не спите достатъчно.

Липсата на сън повишава стреса в организма. Тялото не успява да си почине, ако не си взимате нужната доза сън всяка нощ по едно и също време. Така стресът се натрупва неусетно и причинява много щети на здравето.

2. Не отделяте време за себе си.

Една от скритите причини да имате повишен стрес в тялото е липсата на ценно време за себе си. В забързаното ежедневие, проблемите, ангажиментите, работата, семейството, на много хора рядко им остава време да правят любимите си неща. Много е важно целенасочено да опитвате да си оставяте време за себе си, колкото и трудно да е това.

5 типа храни, които да ядете, когато сте под стрес

3. Винаги закъснявате.

Когато закъснявате и бързате, тичате в последния момент, забравяте разни неща, всичко това внася допълнителен стрес в организма ви. Гледайте да си спестите поне този стрес. Тръгвайте 5-10 минути по-рано, за да избегнете напрежението.

4. Заседнали сте в омагьосан кръг от неодобрение на тялото си.

Правите диета след диета, отслабвате с няколко килограма, след това пак ги връщате наново. Не се харесвате. Мразите тялото си. Всичко това е огромен стрес за него, защото нагласата към самите себе си оказва влияние върху нивата на стрес.

3 лесни начина да намалите стреса на работа

Коментирай