Здраве и красота

Трикове за безопасна консумация на яйца

Как правилно да съхранявате и приготвяте яйцата

23.01.2023г. / 12 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата са една от суперхраните, защото съдържат незаменими хранителни вещества. Те са богати на протеини, мазнини, витамини от група В и не само, минерали, холин – изобщо, всичко, от което се нуждае тялото. Само с едно яйце можете да си доставите множество ценни елементи, важни за здравето.

Яйцата са прекрасен продукт, защото могат да се консумират по много начини. Те са и незаменима част от редица рецепти заради качествата, които притежават в подобряването на текстурата на ястия и печива.

Колко яйца на седмица е здравословно да консумирате?

Неправилното им съхранение и употреба обаче могат да повишат риска от заразяване със салмонела и други опасни инфекции.

За да консумирате и използвате безопасно любимите си яйца, вижте някои трикове, с които да направите употребата им изцяло безвредна за здравето.

Научете се кога да слагате яйцата в хладилника

Въпреки че яйцата обикновено стоят в хладилната витрина в магазините, не е задължително те да се съхраняват в хладилника. Една от причините за охлаждането им под 4 градуса по Целзий е именно бактерията салмонела. Ако яйцата са от доверен източник обаче, рисковете са по-малки и охлаждането им в хладилник не е задължително. Поначало яйцата могат да издържат и извън хладилника до 1 седмица, ако не са заразени и са от доверени източници.

Съхранявайте яйцата по правилния начин

Свикнали сте да държите яйцата си с по-дебелата част надолу, както са подредени и в кутията. Ще се изненадате, ако разберете, че всъщност е по-добре да ги държите със заострената част надолу. Причината за това се крие във физиката на яйцеклетката, каквото всъщност представлява яйцето, според tastingtable.com.

Лесни изпитани трикове за обелване на сварени яйца

Яйцата съдържат естествен въздушен джоб в заострената си част, който излага на по-лесно разваляне яйцата. Ако не ги обърнете, този въздушен джоб създава условия за проникване на болестотворни микроорганизми през дишащата пореста структура на черупката. Обръщането на яйцата намалява този риск.

Избягвайте да съхранявате яйцата в пластмасова кутия в хладилника

Някои яйца се продават в картонена кора, други в пластмасова. Ако сте купили от тези в пластмасова, не забравяйте да ги извадите от нея. Пластмасовите кори за яйца създават условия за развитие на бактерии, освен това не са създадени за охлаждане в такива ниски температури.

Не изхвърляйте яйцата, ако е минала датата им на годност

Един интересен факт за яйцата е, че ако се съхраняват правилно, те не се развалят толкова лесно, дори датата им на годност да е наближила или отминала. Ако сте сигурни в съхранението на яйцата си, можете да ги използвате до няколко дни след изтичането на срока им.

Лесен трик за разпознаване на развалено яйце

Никога не използвайте яйца с пукната черупка

Пукнатата черупка не е просто козметичен дефект. Тя не е и проблем единствено при варене на яйцата, който ще изкара съдържанието им извън тях във водата. Пукнатата черупка може да подсказва, че в яйцето лесно са навлезли бактерии, опасни за здравето. Не рискувайте, а избягвайте консумацията на яйца с пукната черупка.

Коментирай