За дома

Лесен трик за разпознаване на развалено яйце

Как да разберем дали яйцата са годни и безопасни за консумация

13.04.2023г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

С подготовката за Великден трябва да сме сигурни, че яйцата, които използваме за боядисване за празника са напълно годни за консумация. Това важи и през останалото време, в което консумираме яйца. Те са продукт, който е с дълга трайност, но може да се окажат развалени въпреки спазването на препоръките за съхранение. Ето защо е добре да сме нащрек и да знаем как лесно да разпознаваме развалените яйца, преди да сме ги сложили в устата си.

Защо да ядем варени яйца всеки ден?

В повечето случаи яйцата са годни за консумация дори след изтичане на срока на годност. За да сте сигурни в това обаче, вижте някои лесни трикове за разпознаване на разваленото яйце.

Поставяне в чаша с вода

Един от най-лесните начини да проверите дали яйцето, в което се съмнявате, е развалено, е да го поставите в чаша с вода. Ако то изплува на повърхността, значи е развалено. Пресните и годни за консумация яйца потъват на дъното на чашата.

Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?

Водата трябва да е студена. Развалените яйца имат по-ниска плътност, което ги кара да изплуват на повърхността и да плават във водата. Черупката на яйцата е полупропусклива. Когато яйцето е развалено, в него по-лесно навлиза въздух, което го прави лесно плаващо.

Снимка: iStock

Разклащане

Друг ефективен метод за проверка на годността на яйцето е разклащането. Ако яйцето е развалено, при разклащане ще чуете бълбукащи звуци отвътре. Това е така, защото жълтъкът е разводнен и недобре формиран, когато е развален.

Мирис

Ако не сте сигурни в другите методи, използвайте носа си. Само че ще се наложи да счупите яйцето, за да го помиришете. Ако то се разлее, жълтъкът му е видимо безформен, с различен цвят и лош мирис, яйцето определено е развалено. Жълтъкът може да изглежда мътен или обезцветен, но да няма лош мирис. Това също е признак за развалено яйце.

Защо яйцата са полезни за децата?

При най-малкото съмнение за развалено яйце, дори да не сте напълно сигурни – не го консумирайте. Развалените яйца могат да причинят инфекции със салмонела или други опасни бактерии.

Коментирай
Здраве и красота