Здраве и красота

4 причини да замените твърдия сапун с измиващ гел или лосион

Защо течните измиващи формули са за предпочитане

09.02.2023г. / 10 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Традиционният твърд сапун е измиващо средство, което милиони хора използват за хигиената на тялото си. Той е удобен, ухае прекрасно, а в почти всички случаи опаковката му не е пластмасова, което е много добре за околната среда. Всичко това е чудесно, но редовната ежедневна употреба на твърд сапун за измиване на ръцете и тялото може да не е най-добрата и здравословна опция за кожата ви.

Домашен течен сапун с етерични масла

Традиционните сапуни осигуряват дълбоко почистване на кожата, което често я оставя опъната и дори скърцаща от пресушаване. В дългосрочен план това може да доведе до сухота, раздразнения, податливост на бактериални инфекции заради нарушаване на бариерната ѝ функция.

Измиващият гел или измиващите лосиони може да се окажат много по-добрата опция за кожата на тялото ви, според здравни експерти, цитирани от bestlife.com.

Защо да замените традиционния твърд сапун с измиващ гел? Ето 4 причини.

1. Измиващите гелове са по-хидратиращи от обикновения сапун.

Ако досега сте използвали само твърди сапуни и сте имали оплаквания от сухота, опъване, зачервяване и лющене на кожата, една от възможните причини е твърдият сапун. Той може да предизвика дехидратиране на кожата. Замяната му с хидратиращи гел или крем лосиони за баня може да реши този проблем.

2. Измиването на тялото с гел е по-удобно.

Ползващите твърд традиционен сапун добре знаят колко лесно се изпуска той по време на къпане. За да си спестите това неудобство, използвайте гел или измивен крем лосион. Те се нанасят много по-лесно, разпенват се добре и даряват нежна грижа на кожата.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

Геловете и душ кремовете са много по-гъвкави и лесни за употреба, щадящи кожата и допринасящи за грижата ѝ в сравнение с твърдия сапун. Техните формули са разработени специално в грижа за кожата, хидратацията ѝ дълбокото ѝ подхранване, според Енриза Фактор, дерматолог от My Eczema Team, цитирана от bestlife.com.

3. По-малък риск от бактерии.

Въпреки че сапуните имат антибактериални съставки и се използват именно за премахване на бактерии и микроби от кожата, те могат и да са източник на зарази. По твърдия сапун остават замърсени частици, мъртви кожни клетки, а недобре изплакнатата пяна също може да съдържа патогени. Така можете повторно да ги разнесете по кожата и да се заразите с бактериална или гъбична инфекция.

Домашни сапуни с билки, цветя и етерични масла

Такъв риск с течните формули за измиване почти не съществува. Течността в опаковката няма пряк досег с кожата, което ги прави по-здравословен избор от твърдите сапуни.

4. Геловете и кремовете за душ са по-нежни към кожата.

Течните формули на измиващите средства имат по-нежни текстури за кожата в сравнение с много твърди сапуни. Традиционните сапуни може да пресушават, дехидратират и дразнят кожата, докато течните измиващи гелове и кремове се грижат за чувствителната, нежна и суха кожа, като поддържат оптимални нива на pH в нея.

Коментирай