Здраве и красота

Подправки при висок холестерол

Вкусни и полезни

08.02.2023г. / 09 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За холестерола е известно, че той е необходим компонент в тялото, но твърде много от определен тип може да доведе до потенциални здравословни проблеми. Генетиката и начинът ни на хранене и живот като цяло, могат да повлияят на това колко холестерол произвежда черният дроб. Завишеният холестерол крие рискове от сериозни здравословни проблеми, като запушване на кръвоносни съдове, което може да причини инфаркт или инсулт.

Холестеролът се дели на два вида – LDL холестерол, наричан още „лош“, който може да допринесе за блокиране на артериите, когато стойностите му са високи; и HDL холестерол, наричан „добър“ холестерол, който помага за отстраняването на LDL холестерола от кръвта. Тъй като начинът ни на хранене е от съществено значение за баланса на холестерола, вижте кои подправки подпомагат този процес.

4 хранителни трика за понижаване на холестерола

Куркума

Куркумата намира широко приложение в аюрведа, но и не само. Тя съдържа активно съединение, известно като куркумин. Антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на куркумата помагат за облекчаване на хронични възпалителни белодробни заболявания, панкреатит, проблеми с червата, сърдечни рискове и други, сочат западни изследвания. За куркумина се смята, че помага и за понижаване на нивата на холестерола. Ето няколко идеи как да включите куркумата в менюто си.

Джинджифил

Джинджифилът е популярна подправка, която обикновено добавяме към фрешове, чайове, маринати, ястия с месо. Западни проучвания показват, че дори в малки количества, редовната му консумация спомага за понижаването нивата на триглицеридите и LDL холестерола в кръвта.

Канела

Канелата е известна като отлична подправка за здравето на сърцето. Нейните антиоксидантни и антимикробни свойства поддържат естествения синтез на инсулин и помагат за намаляване на холестерола в кръвта. Канелата може да се добавя към ястия, смутита, топли и студени напитки и други.

10 заместители на яйцата за печене

Розмарин

Розмаринът също може да има някои положителни ефекти върху нивата на холестерола. Според редица изследвания, билката може да помогне за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и други хронични състояния. Розмарин може да добавяме към постни и месни ястия, да се консумира под формата на чай.

Свързани статии

Черен пипер

За черния пипер се смята, че помага за разграждането на мастните клетки, като по този начин поддържа нивата на холестерола под контрол. Освен това активната му съставка – пиперин, има значителни антиоксидантни и антибактериални свойства, които подобряват храносмилането, облекчават кашлицата и настинката и други.

Сминдух

Сминдухът има отлични ползи за здравето и е една от ключовите подправки за контрол на холестерола. Съдържа определени съединения, за които е известно, че забавят усвояването на холестерола в червата и в черния дроб. Сминдухът може да се използва в различни ястия, като се смята, че допринася и за намаляване на нивата на кръвната захар.

Коментирай