Здраве и красота

4 хранителни трика за понижаване на холестерола

Кои семена да добавите към менюто си

24.09.2022г. / 05 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Начинът ни на хранене е от съществено значение за поддържането на здравословни нива на холестерола. В комбинация със спорт и добавянето на някои полезни храни към дневното меню, контролиране на стреса, можем да подобрим значително стойностите на холестерола, ако той е висок.

Както знаем, има редица хранителни комбинации, които благоприятстват здравето ни.

Вижте 4 малки трика в храненето, които също имат положително отношение към баланса на холестерола.

Добавете авокадото върху пълнозърнестия тост

Ако обичате да хапвате пълнозърнеста препечена филийка, добавете към нея и от полезното авокадо. Авокадото е плод, който съдържа мононенаситени мазнини, които помагат за понижаване на LDL-холестерола или „лошия холестерол“, смятат специалисти. В комбинация с пълнозърнест тост това определено носи ползи за здравето. Пълнозърнестият хляб съдържа разтворими фибри, за които се смята, че могат да се свържат с излишния холестерол и да го отведат от тялото.

14 начина да повишите добрия холестерол

Добавете малко зехтин и канела към овесената каша

Едва ли бихме се сетили за комбинация от зехтин и овесени ядки, когато става въпрос за любимата ни овесена каша. Овесените ядки също са богати на разтворими фибри, които също помагат за свързването на холестерола в червата и отстраняването му от тялото. Според клиника намираща се в Кливланд, консумирането на около една и половина чаени чаши сварени овесени ядки дневно може потенциално да понижи холестерола с 5 до 8 процента.

От друга страна, зехтинът може да подобри липидния профил чрез намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Не на последно място канелата също може да допринесе за понижаване на лошия и общия холестерол при хората с диабет тип 2.

10 от най-богатите на холестерол храни (галерия)

Добавете към менюто си вкусно смути със зеленчуци, горски плодове, семена от чиа и/или ленени семена

Тази комбинация съдържа всички вкусни хранителни вещества и може да помогне за понижаване нивата на холестерола. Зеленчуците като спанак и горските плодове съдържат разтворими фибри и отново могат да се свържат с излишния холестерол в червата и да го отстранят от организма. Учените сочат, че спанакът определено е един от най-добрите зеленчуци за понижаване на холестерола, освен това е и подходящ за смутита.

Свързани статии

Не бива да забравяме, че плодовете също съдържат антиоксиданти, които са чудесни за защита за тялото ни. Семената от чиа и лененото семе също са богати на фибри, полезни мазнини за здравето на сърцето и се смятат за храна, която също помага в контрола на холестерола.

Моркови и хумус

Обичате ли моркови и хумус? Вкусните моркови изобилстват от фибри, които подобряват храносмилането ни. Има много различни варианти да хапваме моркови. С хумус са чудесна комбинация. Хумусът се приготвя от нахут, за който западни изследвания са доказали, че спомага за понижаване на холестерола, благодарение на разтворимите фибри, които съдържа. Други зеленчуци, които може да комбинирате с хумус са селъри, карфиол, броколи, краставици.

Коментирай