Здраве и красота

10 заместители на яйцата за печене

Ако не обичате яйца

02.02.2023г. / 13 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата са една от най-често консумираните храни. Варени, бъркани, на очи, под формата на омлет, добавени към печива, кремове, десерти и т. н., те ни осигуряват важни хранителни вещества, засищат. Не всеки обича яйца или може да ги консумира спокойно, особено ако страда от алергия към тях. Понякога се случва да искаме да приготвим вкусен кекс, но да сме забравили да си купим яйца.

Има как да заменим яйцата в някои случаи, а в следващите редове вижте 10 заместители.

Соево кисело мляко – Заменете 1 яйце с 1/4 чаша от него. Чудесно е за приготвянето на мъфини, кексове, торти. Хубаво е предварително да го разбиете леко и след това да го добавите към останалите съставки.

Необичайни симптоми на алергия

Аквафаба – Това е течността, която се намира в консервите на бобови растения, но най-често нахут или когато сами варим съответното вариво, течността, която остава след това от него. Три супени лъжици аквафаба се равняват на 1 яйце. Важно е преди да я добавите към съставките в рецептата, предварително да я разбиете с миксер, за да стане леко пухкава. Този процес може да отнеме няколко минути. Чудесно е като добавки в мусове, кремове, но и за печива.

Копринено тофу – Може да го намерите и у нас в специализираните магазини и сайтове за здравословни и веган храни. В блендер сложете 1/4 чаша копринено тофу с малко вода и разбийте. Така ще се получи хубава и гладка текстура, която заменя 1 яйце. Може да добавите към тесто за бърз хляб, сладкиши, кекс, мъфини, но избягвайте да използвате в рецепти, които изискват няколко яйца.

Здравословни заместители на кравето мляко

Зрял банан на пюре – Заменете 1 яйце с 1/4 чаша пюре от банан. Подходяща добавка за торти, хляб, мъфини, кекс.

Смляно ленено семе – В купичка сложете задължително смляно ленено семе, като количество – 1 супена лъжица. Към него добавете 3 супени лъжици вода. Оставете за няколко минути, за да стане сместа гъста и да се отдели нещо като желе. Подходящо е за добавка към хляб, брауни, бисквити. Вкусът на печивата става леко ядков.

Видове брашно без глутен и как да ги използвате

Семена от чиа – Комбинирайте 1 супена лъжица семена от чиа с 1/3 чаена чаша вода. Това се равнява на 1 яйце. Оставете семената да престоят около 5-10 минути, за да набъбнат и да се желират. Подходящо е за направата на бързи хлябове, сладкиши, като тестото може да стане малко по-плътно.

Мътеница – Подходяща е за печива, в които има набухвател. Този заместител на яйцата се използва повече за свързване на останалите съставки и овлажняване. Едно яйце може да замените с 1/4 чаша мътеница.

Свързани статии

Пюре от тиква – Варена или печена, тя придава плътност, а и повече вкус на печивата, като ¼ чаша от нея се равнява на 1 яйце.

Неподсладено ябълково пюре – Заменете 1 яйце с 1/4 чаша ябълково пюре, но избягвайте да използвате повече от 1 чаша общо във всяка рецепта, тъй като може да създаде „гумена“ текстура. Подходящо е за печива като мъфини, браунита, торти.

Кисело мляко – Използването на кисело мляко вместо яйца е идеално за печива, в които трябва да има набухвател. Помага за овлажняването на тестото и свързването на съставките. Едно яйце може да заместите с 1/4 кофичка кисело мляко.

Снимка: pixabay

Коментирай