Здраве и красота

Чайове за отслабване и детокс, които можете да си направите у дома

Ароматната напитка може да ви помогне в борбата за по-добра фигура

07.02.2023г. / 12 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако прекарвате повече време у дома и работите от вкъщи, със сигурност идва време от деня – някъде между сутрешното кафе и обяда, в което се чудите какво да хапнете. Но дали наистина сте гладни или всъщност имате нужда от нещо друго? Много по-добре ще ви се отрази, ако вместо нещо сладко за хапване си приготвите един топъл и засищащ чай. В зависимост от комбинацията от билки, можете дори да извлечете редица здравословни ползи сред които дори детокс, а защо не и отслабване.

В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за превъзходни вкусни напитки, с чиято помощ ще успеете да засилите метаболизма си. Ето ги и тях:

Чай от хибискус

Няма как да не сте срещали и другото наименование на този чай – а именно – каркаде. У нас той е доста познат, но едва ли сте се замисляли колко полезен всъщност е. Той се получава чрез кипене на части от растението хибискус и за него е характерно, че има дълбок и наситен рубинен цвят. Вкусът му е тръпчив, с леки кисели нотки. Той е особено популярен не само у нас, но и по целия свят и често се използва като лекарствен чай. Според проучване от 2008 г., консумацията на този чай понижава кръвното налягане. Освен това, екстрактът от хибискус намалява абсорбацията на нишесте и глюкоза, което може да доведе до загуба на тегло. Друго проучване свързва протокатехиновата киселина, съдържаща се в този чай, с противотуморни и антиоксидантни въздействия върху организма. Той е добро средство за облекчаване на менструалните болки. Приготвя се като залеете две чаени чаши цвят с 400 мл гореща вода. Оставете да се запари 5 минути. Можете да го консумирате както топъл, така и студен.

Напитки за детокс и по-бърз метаболизъм

Чай от фенел

Този чай се използва като лечебна билка и кулинарна подправка още в древна Гърция. Можете да го срещнете и още като див копър или резене. Както обаче и да се нарича, ползите му за организма са безспорни. Ако страдате от лошо храносмилане, подуване на корема и образуване на газове, консумацията му може да облекчи тези неприятни състояния. Можете да го приготвите като към 1 чаша вряща вода сложите 1 с. л. сушени семена от фенел. Оставете да ври на котлона за няколко минути, а след това го запарете под капак за 5-10 минути. За най-оптимални резултати, консумирайте около 40 минути след хранене. Фенелът съдържа летливи масла – анетол, фенхон, естрагол. Комбинацията им повлиява благоприятно и успокоително на мускулната лигавица на храносмилателния тракт, а това ще подпомогне храносмилането и оттам – по-доброто усвояване на храната. Тези му качества могат да ви помогнат да се освободите от няколкото излишни килограма.

Чай от лимонова кора и мента

За този прекрасен чай ще са ви необходими само няколко листа мента и корите на един лимон. Ако предпочитате, можете да използвате и изсушени кори. Залейте съставките с вряла вода и оставете да ври няколко минути. След това сложете да се запари и покрийте съда. След 10-15 минути вашият чай е готов. Можете да го консумирате както топъл, така и студен. Този приятен и освежаващ чай действа тонизиращо, повишава секрецията на стомаха и подобрява храносмилането. Освен това, той има антисептичен ефект както за устната кухина, така и за храносмилателния тракт и ускорява обмяната на веществата. Разбира се не на последно място – корите от лимон са богати на витамин C, а чаят от тях ще повиши тонуса и енергията ви.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
..... ( преди 1 година )