Здраве и красота

Трябва ли да накисваме семената, ядките и бобовите преди консумация?

Кисненето може да бъде от полза както за здравето, така и за красотата ви

13.02.2023г. / 09 07ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте се интересували от здравословно хранене, няма как да не сте попадали на съвети и препоръки относно консумирането на ядки, семена, бобови и зърнени култури. Според мнозина те са едни от най-полезните храни, които освен с калории, ще снабдят организма ви и с ценни витамини, минерали и мазнини. Сигурно сте се питали под каква форма е най-добре да ги приемате – печени, сурови или пък покълнали? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на тези въпроси. И така:

По-добре да хапваме ядките сурови

Според някои привърженици на балансираното хранене, когато опечем ядките, полезните мазнини, които съдържат се променят, не могат да се свързват с течности и по този начин стават много трудни за усвояване от организма. Други пък твърдят, че с печенето те губят витамините и минералите си. Затова е препоръчително да ги консумираме сурови.

Как правилно да накисваме различните видове ядки?

Защо да киснем тези продукти?

Всички те съдържат т. нар. „ензимни инхибитори“, които действат като техен защитен механизъм. Те предпазват тези продукти от гниене и благоприятстват условията, за да може ядката или семето да покълнат. За съжаление обаче свързвайки се с нашите храносмилателни ензими, инхибиторите ги деформират и така тези продукти стават по-трудни за усвояване и храносмилане. Чрез накисването, ядките, семената, бобовите и зърнените култури се освобождават от ензимните инхибитори, което ги прави по-лесноусвоими и съответно – много по-полезни. Не бива да подценяваме и факта, че тези храни съдържат и фитинова киселина в обвивките си. За нея е характерно, че веднъж попаднала в организма ни, тя се свързва с калция, желязото, медта, цинка и магнезия. По този начин тя пречи да се усвоят ценните вещества от организма. И обратното, ако накиснем ядките, семената, бобовите и зърнените, ще стимулираме процеса на покълване, а освен това ще премахнем от тях и веществата, които не са благоприятни за тялото и храносмилателната ни система. Веднъж накиснати, те стават лесна основа за приготвяне на здравословни и вкусни веган млека, които са идеално допълнение към всяка диета. Ядките и семената освен на витамини, минерали и мазнини са богати и на протеини. Неслучайно те често пъти влизат в състава на много високопротеинови-нисковъглехидратни диети.

Защо трябва да накисваме ядките преди консумация?

Колко точно да накисваме тези храни?

Ядките и семената – за предпочитане е те да се накиснат в студена вода (за около 6-8 часа), която да ги покрие с няколко сантиметра. За предпочитане е във водата да добавите кристали истинска, хималайска сол. Тя ще помогне да се неутрализират инхибиторите. Преди да ги консумирате, изхвърлете водата и ги изплакнете.

Бобовите култури пък се накисват в топла вода за период от около 8-12 часа. Към водата се добавя малко лимонов сок. Към водата на бобовите култури, които имат форма на бъбрек се добавя щипка сода. Добре е съдът, в който се киснат да бъде покрит. За предпочитане е да смените водата им поне два пъти. Последната вода се изхвърля, а бобовите се изплакват.

Зърнените култури се накисват в хладка вода (за около 12-24 часа), в която се слага малко оцет или сок от лимон. След накисването изхвърлете водата и изплакнете.

Ето и колко да киснем конкретните продукти:

• Леща, лимец, елда, спелта, бадеми, лешници, фъстъци – 8-12 часа;

• Боб, нахут, овес, бял ориз – 12-24 часа;

• Кафяв ориз, киноа, просо, сусам, тиквено семе – 6-8 часа;

• Слънчоглед, кашу – 2-3 часа;

• Чиа семена – 30 минути;

• Бразилски орех, конопени семена, кедрови ядки, макадамия, шамфъстък – не се накисват;

• Орехи, пекан – 4-6 часа.

Кои са ползите от кисненето:

Според специалисти, накиснатите ядки повишават енергията и помагат за по-добро хормонално здраве. Ако пък обичате бадеми, знайте, че те могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и подобряват паметта. Орехите пък играят съществена роля при елиминирането на свободните радикали. Техните хранителни вещества предпазват клетките от увреждания, а кисненето им ще помогне на кожата ви да бъде по-гладка и млада.

Коментирай