Здраве и красота

Как правилно да накисвате различните видове ядки

Защо е добре да го правите

15.06.2022г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядките са изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, протеини, здравословни мазнини. Те са прекрасен съдружник в контрола на теглото, кръвната захар, кръвното налягане. Суровите ядки обаче се нуждаят от накисване преди да бъдат изпечени или консумирани директно.

Единствената ядка, която не трябва да ядете, ако сте на диета

Защо това се налага и как да го правите правилно с различните видове ядки?

По повърхностния слой или обвивка на повечето ядки се съдържат инхибитори на растежа и фитинова киселина, които предпазват ядките от проникване на вода по време на дъжд или влажно време. Така ядката се съхранява, докато се появят подходящи условия за нейното поникване. Ядката всъщност е семе, от което се очаква да порасне младо растение при благоприятни условия. И както всички семена, така и ядките се нуждаят от вода и слънце, за да покълнат.

Ако не накиснете ядките преди термична обработка или консумация, тези вещества ще попаднат в храносмилателния ви тракт и могат да бъдат предизвикателство за него – да предизвикат смущения, раздразнения, понякога дори неразположения и болки.

6 храни, с които е добре да закусваме

Защо е добре да накисвате ядките и семената?

Повечето ядки идват от тропическите и субтропическите райони. Когато влагата там се повиши достатъчно и паднат обилни дъждове, те отмиват киселините и ензимните инхибитори по ядките, като така подготвят семената за покълване. Като накисвате ядките преди консумация, вие имитирате природата, като неутрализирате потискащите вещества и стимулирате растежа на младото растение, според smallfootprintfamily.com.

Това увеличава хранителния състав на ядката, стимулира повишаването на витамините, особено тези от група В. Накисването прави ядките и значително по-лесни за храносмилане. Веществата в тях се усвояват много по-лесно и качествено, ако са били подобаващо накиснати преди това.

Как правилно да накисвате различните ядки?

Тиквени и слънчогледови семки

Накиснете с 2 супени лъжици сол за 8 часа или през нощта. Оставете да изсъхнат между 12 и 24 часа преди консумация или печене.

Ползи за здравето от ядките от праскови

Сусам

Накиснете с 2 супени лъжици сол или за през нощта. Оставете да изсъхне за 24 часа.

Орехи, пекан, бразилски орехи

По същия начин орехите и техните братовчеди се нуждаят от накисване за поне 8 часа с 2 супени лъжици сол. След това се оставят да съхнат поне 24 часа.

Коя междинна закуска трябва да хапвате всеки ден за здраве?

Кедрови ядки, фъстъци, лешници

Тези ядки се нуждаят от накисване с 1 супена лъжица сол за 12 часа. Оставят се да съхнат 24 часа.

Бадеми

Бадемите се накисват за 10 часа с 1 супена лъжица сол. Съхненето отново е поне 24 часа.

Макадамия

Макадамията, най-калоричната ядка, се нуждае от накисване между 8 и 12 часа с 1 супена лъжица сол. Изсъхването трае поне 24 часа.

Полезни стратегии за изграждане на здравословни навици на хранене

Кашу и шамфъстък

Тези ядки се накисват едва за 2 часа, не повече. Към водата се добавя 1 супена лъжица сол. Съхненето е отново за минимум 24 часа преди консумация.

Коментирай