Здраве и красота

Истинската красота – отражение на дълбоката свързаност с вътрешното ни Аз

09.02.2023г. / 07 00ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Николай Лазаров е вдъхновител и създател на натурална козметика L’ali®, разработена съвместно с експертите в областта на натуралните продукти от Болонския университет и в Лаборатория за натурални продукти в Тулуза, Франция. Разработката на холистичния бранд отнема близо 4 години и в работата участват независими международни консултанти от България, Швейцария, Португалия, Италия, САЩ и Холандия.

Филантроп по душа, през последните 10 години той участва в редица благотворителни инициативи. Създател и радетел е на социално отговорния тип предприемачество. За него бизнесът е кауза.

Започва професионалната си кариера и житейски път в Москва, но след 2 години на стрес и интензивна градска реалност в 15-милионния мегаполис решава да избере по-екологичния и спокоен живот в България.


Професионалният му опит започва в интензивния корпоративен свят, в структури с много нива и тежки регулации. Място, в което стриктните правила са ценност, а възможността да оставиш личния си отпечатък е много малко вероятна. Въпреки позицията, до която достига в корпоративния свят, постепенно фокусът му се измества към личното отношение и високата стойност на малките общности като здравословен модел на взаимоотношения. Залага на здравословния начин на живот, съобразен както с грижата за човека, така и с грижата за околната среда. Вярва в концепцията, че вниманието към кожата и фокусът към ежедневните ритуали са съществена част от любовта към себе си, което е пряко свързано и с емоционалната интелигентност.

С времето задълбочава познанията си във връзката на емоциите с тялото и кожата, и преминава през редица курсове за емоционална интелигентност. Интересите му включват здравословно хранене, спорт на открито, походи в планината, астрология, психология и други холистични и алтернативни практики.

Вие сте един от първите производители на натурална козметика, който я обвързва с емоционалната интелигентност. Как точно става това?

Доктор Габор Мате, известен психолог с богат опит доказва, че болестите, имунните заболявания, инфекции, депресиите, зависимостите, всички те са свързани с травма. Стресът е най-големият причинител на автоимунните заболявания. А всички пристрастявания и зависимости са начин човек да се измъкне от емоционалната болка или травма.

„Красотата ще спаси Земята!“. В това вярваме ние. Това е двигателят, който ще промени живота ни към по-добро. Всеки иска да е красив, без значение от пола. Външната красота е субективен фактор и критериите за красота са се променяли през годините и епохите. Истинската красота се крие в дълбоката свързаност с вътрешното ни Аз и е плод на хармонично излъчване на енергийно ниво, освен разбира се, и физическото здраве на тялото.

Дълбоката връзка със себе си, любовта и приемането ни такива каквито сме, различни от другите, е неразделна част от усещането за хармония и красиво енергийно излъчване. Има много причини за вътрешен дисбаланс и основните причини се крият в първите 7 години, когато ние се идентифицираме чрез родителите си. Съвременната реалност, стресът и интензивният начин на живот, тип „хамстер в колело“ също създават различни видове травми и тригъри, а те от своя страна водят до болести, ако не обърнем навреме внимание на езика на тялото ни, който ни дава своевременни сигнали.

Разбирам, че темата за връзката с емоционалната интелигентност, козметиката и кожата за доста хора отначало е неразбираема. Темата е комплексна и не може да се обясни с две изречения. Това е една от основните цели на нашия социален бранд – да информираме на достъпен език. Да даваме на малки порции и постепенно базирана научно, но и лесносмилаема информация. Чрез козметиката си ние създаваме ритуали – сутрешен за позитивно начало на деня, и вечерен за равносметка и подготовка за детокс и регенерация. Всеки ден е ново начало. Изграждаме философията, че навиците и времето, което отделяме по приоритети във всеки един ден изграждат голяма част от остатъка от нашия живот. Целим да изградим осъзнатост в действията и отношение базирано на любов и приемане към тялото и личността си. Ритуалите са холистични и работят на ниво тяло, ум, душа. Разбира се, това е плавен процес на осъзнаване и това е една от основните ни цели – да работим като бранд и да оказваме ползотворно влияние по темата за емоционалната интелигентност като отправна точка за постигане на здраве и красота. Кожата е нашата бариера към външния свят и пази нашето интимно лично пространство от обкръжаващата ни реалност.

Разкажете ни малко повече. Защо решихте да се насочите точно към тази емоционално-козметична сфера? Как стигнахте до решението, че ще инвестирате своето време и мечтите си в тази мисия?

Започнах всичко това, подтикнат от нуждата. В основите на моята същност са интересите ми към здравословния начин на живот и алтернативния подход, като по-близък такъв до природата. Когато преди около 15 години за първи път се сблъсках с натурални продукти на малки производители от Австрия и ги опитах, бях силно впечатлен. Не видях резултата веднага, използвах продуктите известно време, защото знаех, че е правилно за мен. Така разсъждавах тогава и си налагах да опитвам „правилните неща“. Осезаемата разлика дойде, когато след използването на твърд натурален сапун в продължение на около 4-6 седмици, по стечения на обстоятелствата ми се наложи да използвам конвенционален синтетичен шампоан. Бях на път и тогава с едно измиване усетих огромната разлика.

Така стартира любовта ми към натуралните продукти за грижа за тялото, натуралните аромати и чувството след контакт с природата, както множеството положителни ефекти, които усетих бързо след това – балансиране на секрецията на себум, изчезна сухотата на кожата и най-вече намаля раздразнителността на кожата ми поради завишената чувствителност, която е най-сериозния фактор днес поради съвременната реалност и множеството стресори и замърсители, на които стъпва и нашата козметика като технологична основа. Базирайки се на нашата философия ppConcept (pp=Pollution & Prevention, Превенция и Замърсители) разработихме ppCoreActives ™ – три синергични актива за защита и борба със стресорите на новото време и замърсената реалност: (натрупани в организма токсини, градско, дигитално и емоционално замърсявания).

Какви бяха първите стъпки, които трябваше да предприемете при създаването на бизнеса и какви бяха най-големите трудности, пред които се наложи да се изправите?

Най-големите проблеми при съществуващите продукти, които срещах и които ме караха да настръхвам беше това, че използването на натурални съставки и продукти се правеше по книга. Ако пише, че съставката А има определени ефекти като цяло, това не значи, че комбинирана с други съставки при определени пропорции това ще бъде така. Това, което забелязвах е, че нямаше синергия при формулирането на съставките в един продукт. Както и синергия между използваните продукти за една зона, например лице. Дори и сега търговската практика е такава, че се продават отделни супер продукти, които потребителите използват от различни марки. Няма как да има синергия на продукти, които предварително не са формулирани заедно.

Има субективен елемент в консултацията от търговец, което променя избора на точните за мен например продукти и на всяко различно място най-вероятно ще получава различна препоръка за при едни и същи условия. Така дори продуктите сами по себе си да са чудесни, ефектът при грижа с неправилно подбрани продукти липсва или е негативен, в краткосрочен или дългосрочен план, което от своя страна по-трудно се осъзнава от потребителя и води до непрестанен тест на нови и нови продукти, неудовлетвореност и повишаване скалата на чувствителност на нашата кожа. Омагьосан кръг, за който трябваше да намерим решение. Създадохме стандартизирана методология, която наричаме „Козметика по мярка“ – точните за теб продукти в този етап от живота ти, чрез холистичен каталог и персонализирана програма. Така намаляваме риска от неправилно избрани продукти, увреждане на кожата, свръхконсумацията и замърсяването на околната среда в глобален мащаб. Имаме нужда само от точните продукти.

Това, че съставките, които използвате за козметиката са най-близки до природата (обяснение точно как) прави ли емоционалната връзка по-силна?

Кожата е нашата бариера и чрез нея тялото ни комуникира с външния свят. Тя е част от нашия жив организъм и постоянно се променя. Връзката с природата може да се постигне само с естествени ритуали и съставки.

Създаването на ежедневните ритуали за грижа за кожата ни учи на любов, отстояване на лични граници и приемане на себе си по здравословен начин. Целта е да се научим да разпределяме своите време и енергия, балансирано в основните си приоритети, започвайки със себе си. Грижата за кожата е време за себе си. С този ритуал ние си подаряваме нужното внимание и любов. От чисто психологическа гледна точка, смисълът на „любов към себе си“ означава да се приемем такива каквито сме, да се поставим на правилното място в средата, в която живеем и ни обкръжава, и по правилния начин. Дори има направление в психологията, наречено аромапсихология, което работи с емоциите и коригира емоционални състояния с помощта на различни етерични масла.

Сутрешната рутина е етап на ново начало. Моментът, в който можем да направим новите промени и да създадем новия си живот, който предстои. Всеки ден е ново начало. То трябва да бъде начисто, даващо енергия и нов фокус. Един студен душ след измивния продукт, малко масажни движения и деликатните натурални аромати биха повлияли чудесно за добър старт. Ежедневната хидратация и защита от градските замърсявания са част от ритуала сутрин.

Вечер имаме нужда да детоксикираме тялото си от натрупания стрес, замърсяванията от градската среда и да създадем условия организмът да се възстанови, използвайки естествените си механизми „отвътре-навън“;. Да изчистим тялото и мислите, да ги подготвим за възстановяването на силите за новия утрешен ден. Това е времето за преосмисляне на деня, за равносметка на свършеното, осъзнаване на грешките и мислено възнаграждаване за малките ежедневни успехи. Изборът на място и спокойна хармонична среда подсилват ефектите от ритуалите – специално кътче в спалнята, или баня с гледка към природата, за всеки е индивидуално. Нежни аромати на натурални продукти в синергия със себе си и природата.