Здраве и красота

10 причини да поставяме себе си на първо място

Грижата за Аз-а е постоянен процес

15.02.2023г. / 14 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за себе си? За някои това е сложен въпрос, други биха дали отговор, от който се разбира, че полагат грижи за себе си от време на време. Грижата за себе си не е еднократно събитие! Тя е непрекъснат процес, който е важен и ни помага да бъдем в добро физическо и психическо здраве.

Вероятно всеки има поне по един познат, приятел, роднина, за когото мисли, че този човек в повечето случаи поставя себе си на първо място. Дали има нещо лошо в това, в здравословната доза егоизъм? Не! Защо е важно личните нужди да се поставят на първо място?

Вижте 10 добри причини.

1. Няма как да бъдете полезни на другите, ако не поставяте грижата за себе си на първо място. В противен случай ще се изтощите физически и емоционално.

2. Не всеки би действал като вас. Помислете си колко пъти сте се жертвали или сте правили жестове за приятели, близки, колеги, а когато те е трябвало да направят същото, първо са гледали собствения си интерес. Разочароващо е, нали? Но точно тези случаи ни напомнят защо е важно първо да мислим за себе си.

5 причини да си взимате следобедна дрямка

3. Показвате на хората правилния начин да се отнасят с вас. В повечето случаи другите не оценяват това, че поставяте себе си на второ място и винаги е повод да злоупотребяват с добрината ви. От друга страна, здравословната доза егоизъм от ваша страна ви застрахова срещу манипулатори.

4. Показвате обич към себе си. Знаете ли към кого обикновено сме най-критични и жестоки? Към себе си! Обвиняваме се, самосъжаляваме се, наказваме се с липса на грижи и нездравословни навици. Всичко това ни вреди физически и емоционално.

5. Стресът се отразява негативно на вашето здраве. Вярвате или не, стресът може да причини много физически симптоми. Поставянето на другите на първо място е предпоставка за стрес.

Как да се храним здравословно, когато сме на ресторант

6. Давате пример на вашите деца. Родителите дават пример на децата си за това как се грижат за себе си. Ние сме първите им лоши или добри примери. Ето защо е важно да им покажем, че има много ситуации, в които е важно човек да приоритизира себе си.

7. Ще бъде от полза за вашето семейство. Натовареността, желанието да сме перфектни у дома, в работата, грижата за всички останали и за нас каквото остане, започва да се натрупва като умора, гняв. Започва да създава конфликти и недоволство с останалите членове на семейството.

Признаци, че мозъкът ви старее бързо или пък е по-млад от вас самите

8. Вие привличате това, което излъчвате. Ако не поставяте себе си на първо място, вече ви е е ясно каква вреда може да нанесете върху себе си. Това започва да се проявява като апатия, постоянно недоволство и оплакване, негативни мисли. Няма как да привлечете нищо хубаво в живота си, нали?Обратното, ако се грижите за себе си, намирате редовно начини да презаредите с положителни емоции, да сбъдвате мечти, тогава привличате хубави хора и събития.

Свързани статии

9. Успяваме да постигнем баланс между работа и личен живот. Ако сте от хората, за които работата е приоритет, гледат мейли по всяко време на деня, по време на отпуск, празници, вероятно е трудно да постигнете баланс и личният ви живот страда. Това ви излага на риск от „прегряване“. От друга страна, в момента, който решим, че ние сме най-важни, че почивката е начин да презаредим тялото си физически и емоционално, успяваме да постигнем баланс, без да намразим работата си и да достигнем пълно изтощение.

10. Повишава самооценката ни. Затова е важно да бъдем приоритет в живота си. Грижата за себе си ни насърчава да поддържаме здравословна връзка със себе си. Придобиваме повече увереност във всичко, имаме самочувствие. Другите го забелязват и бързо им става ясно, че не могат да ни манипулират или да ни накарат да се съмняваме в себе си. Отговорността към себе си винаги е на първо място.

Коментирай