Здраве и красота

Как да се храним здравословно, когато сме на ресторант

Ако не можете да контролирате съдържанието, контролирайте количеството на това, което хапвате

06.02.2023г. / 06 13ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Нека разгледаме един познат сценарий – решавате да спазвате хранителен режим и да тренирате. Но за зла участ, точно след няколко дни ваши близки ви канят на събиране или пък предстои семеен празник, който ще се отбележи в заведение. Вместо да приемете това с радост, вие започвате да се тревожите: „Ами сега? Тъкмо започнах диета, навярно ще се изкуша и ще се проваля отново“. Има ли начин да хапнете вкусно и да не нарушите режима си?

В следващите редове ще ви предложим някои трикове, с помощта на които ще можете да хапнете здравословно, докато сте на ресторант. Ето ги и тях:

Внимавайте за скрити калории

Определено храненето в ресторант може да се окаже много „опасно“ за вашия хранителен режим. Това се дължи на факта, че някои от ястията могат да бъдат истински калорийни бомби. Ако пък решите да пресмятате калориите им, вероятно ще прекарате цялата вечер в смятане. Това определено може да ви попречи да се забавлявате, да се отпуснете и да се наслаждавате на храната. Често пъти, за да се постигне уникален вкус, готвачите добавят по-големи количества сол и мазнини. Освен това понякога се смесват много вкусове – сладко, солено, горчиво, пикантно. Това допълнително може да обърка вкусовите ви рецептори и да ви накара да хапвате повече от планираното.

Имайте изисквания към вашата порция

Винаги когато е възможно, помолете ястието ви да бъде приготвено без масло, олио, сол или захар. Това се отнася както за основните ястия, така и за салатите и супите. Ако към ястията има дресинг, нека той да бъде сложен отстрани на чинията. Същото се отнася и за калорични и тежки сосове на основата на сметана, масло или пък брашно. Ако желаете, сами добавете зехтин, но в количеството, което вие прецените.

Не изпивайте калориите си

Ако спазвате стриктен режим, най-вероятно ще се стремите да ограничите приема на захар. Изпиването само на едно кенче безалкохолна напитка може да ви осигури около 40 г захар. Същото количество се съдържа и в енергийните напитки. Ако пък решите да пиете ягодово смути, помислете пак – то далеч няма да е същото като това, което си правите у дома и ще съдържа невероятните 98 г захар! Ето защо най-добрият избор си остава водата. Можете да я замените със сода. Ако искате да разнообразите, помолете келнера за парченце лимон или краставица.

Хапнете зеленчуци

Лесен трик, за да спазите режима си е да замените въглехидратната гарнитура с такава от зеленчуци. Вместо картофи, ориз или паста, помолете да ви сложат гриловани зеленчуци или пък зеленчуци на пара. Добавете малко балсамов оцет и щипка сол. Избягвайте да слагате прекалено много зехтин или пък друга мазнина.

Хапнете супа

Преди основното ястие се опитайте, грубо казано, да „напълните“ стомаха си. Хапнете салата, а след това супа. Това ще ви предпази да се нахвърлите върху по-калоричната храна, която следва (основно ястие и десерт). Разбира се, избягвайте крем супите, тъй като те могат да съдържат повече калории.

Обърнете внимание на големината на порциите

Понякога размерът на порциите в ресторанта може да е много по-голям от това, което трябва да консумирате. Ето защо можете да споделите порцията с вашия партньор или приятел. Ако пък не успеете да изядете всичко, не се срамувайте и помолете да вземете останалото за вкъщи. Има едно златно правило и то гласи: „Ако не можете да контролирате съдържанието, можете да контролирате количеството на това, което хапвате.

Коментирай
Свободно време