Здраве и красота

Съставки в продуктите за коса, предизвикващи накъсване

Кои елементи да избягвате за здрава и жизнена коса

24.02.2023г. / 06 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-често срещаните проблеми, които засягат косата, е накъсването. Ако носите косата си на стегната опашка или кок, нагрявате я с преса, маша за коса или сешоар, или пък я боядисвате редовно всеки месец, вероятността да се накъсва е огромна.

Накъсването на косата може да засегне цялата дължина на косъма и да направи косата ви да изглежда изтощена и неподдържана. Освен нагряващите продукти и боята за коса обаче има и други фактори, които неподозирано допринасят за накъсването на косата. Това са някои съставки в продуктите за измиване и грижа за косата, които всъщност ѝ вредят.

5 причини за сухи краища на косата

В продуктите за коса се влагат всякакви съставки. Не всички от тях са здравословни и полезни за косата. Сред химическите съединения в козметиката има и такива, които е добре да бъдат избягвани заради потенциално негативното им въздействие върху косъма. Тези съставки могат да доведат до начупване, изтощаване, изтъняване на косата, цъфтеж в краищата.

В по-тежки случаи може да се стигне и до косопад. За нормално се счита на ден да падат по около 100 косъма. Вредните съставки в козметиката могат да ускорят падането на косата и да създадат предпоставка за косопад, нарушавайки цикъла на растеж на косъма.

Кои са съставките, които увреждат косата най-много и предизвикват накъсване на косъма?

Силиконите са сред най-големите врагове на косата. Те присъстват в множество продукти за измиване и стилизиране на косата. С течение на времето натрупването им по косъма може да доведе до изтощаване и накъсване. Пресушената коса е по-слаба и податлива на начупване и скъсване от средата към краищата.

Косата подсказва за здравословни проблеми

Избистрящите шампоани могат да допринесат за коригирането на този проблем. Те успешно премахват наслагванията по косъма от пот, мъртви клетки, продукти за коса, себум, които я отслабват и водят до накъсване. Те могат да помогнат и за успешното отстраняване на силиконите по косъма, останали вследствие употребата на продукти, които ги съдържат.

Сулфатите са друг елемент, който присъства в много продукти за коса. Те също могат да имат негативен ефект върху косъма, като причиняват накъсване.

Свързани статии

Сулфатите имат и позитивни ефекти. Те имат почистващи и избистрящи свойства, поради което присъстват именно в продукти за тази цел. С тяхната употреба обаче трябва да се внимава и да не се прекалява, за да нямат обратен ефект.

3 начина да се преборите с цъфналите краища на косата

Шампоаните със сулфати имат избистрящи и проясняващи ефекти, които премахват наслояванията, остатъците от силикони, замърсявания, мъртви клетки и себум, но ако имате фина и склонна към накъсване коса, не е добра идея да ги използвате често.

Как да предотвратите накъсването на косата?

Един от най-добрите начини да поддържате състоянието на косата добро и да я предпазите от накъсване е хидратацията. Дълбокото хидратиране е един от ключовете към здрава, лъскава и жизнена коса. Подхранената и овлажнена коса е по-малко склонна да се къса, цъфти и начупва за разлика от сухата.

Друг важен момент е да не оставяте косата мръсна задълго. Едно от погрешните схващания е, че косата не бива да се мие често. Но ако я оставяте неизмита няколко дни, това я подлага на предизвикателство заради наслагванията, мръсотията и остатъците, които полепват по косъма.

Коментирай