Здраве и красота

Защо не успявате да отслабнете?

Може би се храните машинално

27.02.2023г. / 15 32ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Не разнообразявате тренировките си

Ако тренирате по един и същи начин години наред и въпреки това сте далеч от мечтаната форма – направете си равносметка и вижте къде може би грешите. Вероятно имате нужда от разнообразие и тренировки, които да поставят предизвикателство за тялото ви. Неслучайно холивудските знаменитости не се ограничават с упражняването само на един спорт или пък с тренировки, изготвяни от един и същи треньор. Вместо обичайната рутина и фитнес, можете да се опитате да включите към режима си групови тренировки.

„Изпивате“ калориите си

Свързани статии

Безалкохолните напитки могат значително да увеличат калорийния ви прием, като за сметка на това те няма да ви нахранят, нито пък ще ви помогнат да се чувствате по-сити. Точно обратното. Ако все пак ги избягвате, бъдете внимателни и за съдържанието на захар, което може да имат и здравословни заместители на тези вредни напитки. Една чаша портокалов сок например съдържа 21 г захар, количество, което притежават почти три цели портокала.

Прекалявате с алкохола

Ако спазвате стриктен режим, но все пак сте решили да оставите в менюто си традиционната вечерна чаша вино или бира, може би е добър вариант да ги премахнете изобщо. Можете да ги консумирате веднъж седмично или пък да ги замените с техен безалкохолен вариант.

Храните се машинално

Една от може би най-сполучливите техники за отслабване е т. нар. „осъзнато хранене“. В какво се състои тя? За да я изпълните, на първо място трябва да сте спокойни. Да седнете, да сложите храната в по-малка чиния (така ще контролирате количествата по-добре), да си хапвате, без да се разсейвате с други дейности, да обръщате внимание на всяка хапка. Това ще ви помогне да усетите кога сте се нахранили. Не забравяйте, че трябва да спрете да ядете, преди да сте усетили, че сте се заситили, тъй като отнема около 20 минути преди сигналът, че сте сити да стигне до мозъка. Машиналното хранене е една от най-големите причини за покачването на тегло. Неслучайно много хора, които имат проблеми с наднорменото тегло твърдят, че „не ядат нищо“ по цял ден. Всъщност те се хранят, без дори да го осъзнават, дъвчейки каквото им попадне при първите сигнали на глад.

Коментирай