Здраве и красота

Как да облекчим запека?

Намалете консумацията на млечни продукти и бъдете по-активни

02.03.2023г. / 06 15ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно всеки от нас се е сблъсквал с подобно състояние, а ако пък сте от тези, на които запекът се случва често, сигурно сте опитвали какво ли не, за да го облекчите. Кога говорим за констипация? Според общото правило, ако имате по-малко от три изхождания седмично, най-вероятно страдате от запек. Основната причина за възникването му все още не е категорично установена, и макар и невинно, понякога това състояние може да ви попречи да изпълнявате ежедневните си задължения и ангажименти. В следващите редове ви предлагаме няколко начина, чрез които можете да облекчите запека. Ето ги и тях:

Движете се повече

Заседналият начин на живот и ниската двигателна активност могат да доведат до обездвижване. В резултат на това, метаболизмът и дейността на отделителната система могат да се забавят. Опитайте се да не оставате в седнало положение след хранене, а вместо това се раздвижете. Разбира се не е необходимо да тренирате, една обикновена разходка около блока или квартала за 30 – 45 минути ще ви е достатъчна.

Започнете деня си с хладка вода и мед

Това е един много лесен начин да насърчите дейността на отделителната система и по този начин да подпомогнете изхождането. Ако страдате от хроничен запек, правете това всеки ден, като можете да увеличите количеството вода. Все пак не ви съветваме да прекалявате с меда, тъй като освен полезен, той е и доста калоричен.

Опитайте се да намалите стреса

Макар и да ви звучи странно, стресът може да е един от факторите, които причиняват запек. Как се случва това? Стресовите хормони афектират дебелото черво, забавяйки движението му. Ако сте под влияние на стресови ситуации, много по-вероятно е да не обръщате внимание на храненето, движението и поемането на достатъчно течности.

Намалете консумацията на вредни храни

Консумирането на големи количества преработени храни, богати на захари и мазнини, може да предизвика запек. Освен че те нямат никакви здравословни ползи, те могат и да нарушат баланса на чревната флора.

Погрижете се за добрите бактерии в стомаха

Нередовното изхождане и задържането на изпражненията в дебелото черво прекалено дълго могат да причинят усложнения, сред които – вторичен колит, възпаление на правото черво, ентерит (възпаление на тънките черва) и др. За да намалите вероятността за развитие на тези неприятни състояния, можете да използвате пробиотици или пребиотици, или пък комбинация от двете. Те ще осигурят оптимално количество добри бактерии, които ще помогнат не само на храносмилането и изхождането, но и ще повишат имунитета ви.

Направете клизма

Тази манипулация далеч не се използва само като предшестваща предоперативна процедура. Клизма можете да си направите и у дома. Чрез нея ще можете да почистите и „изплакнете дебелото черво“, да намалите натоварването на стомашно-чревния тракт и да детоксикирате организма си. Разбира се, съветваме ви преди да предприемете каквито и да било действия, винаги да се консултирате с вашия лекуващ лекар.

Пийте повече вода

Дехидратацията може да е една от основните причини за възникването на запека. За да функционира правилно отделителната ви система, уверете се, че поемате нужното количество течности и по-специално – вода.

Намалете употребата на лаксативи

Слабителните средства са леснодостъпни и се предлагат без рецепта, ето защо много дами са склонни да прибегнат до употребата им. Използването им за по-дълги периоди от време може да предизвика зависимост. В резултат на това, организмът не може да функционира правилно. Въпреки безобидния им характер, не превишавайте предписания от вашия лекуващ лекар период на употреба.

Намалете консумацията на млечни продукти

Препоръчително е при наличие на запек да ограничите консумацията на млечни продукти. Те могат да забавят храносмилането. За предпочитане е, ако все пак не можете без тях, да ги хапвате в комбинация с фибри (под формата на зеленчуци и плодове).

Коментирай