Здраве и красота

4 хранителни вещества за дълголетие

И добро здраве

02.03.2023г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би няма човек, който да не иска да доживее до достолепна възраст и да се радва на добро здраве през целия си живот. Това обаче зависи от много фактори, като начин на живот, редовна физическа активност, баланс на стреса, здравословен сън, ген. Начинът ни на хранене също е в основата на дълголетието и доброто физическо и емоционално здраве.

Тялото ни се нуждае от определени хранителни елементи, като пробиотици, витамини С, D, за които е известно, че насърчават дълголетието. Вижте още няколко хранителни вещества, за които тялото ще ви благодари.

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар!

Коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10) е мастноразтворимо съединение, което се синтезира естествено в човешкото тяло. То се намира в сърцето, бъбреците, черния дроб и панкреаса. Нивата на CoQ10 се изчерпват с напредване на възрастта, но и в резултат на оксидативния стрес, причинен от околната среда, начина на живот, заболявания, медикаменти.

Според учени, добавянето на CoQ10 може да помогне за поддържане здравето на сърдечносъдовата система и да предпази тялото от оксидативен стрес. Западни изследвания показват, че CoQ10 може да подобри регулирането на кръвната захар и е доказано, че намалява гликозилирания хемоглобин.

Защо витамин В6 е важен за здравето и как да си го набавим

Дефицитът на съединението се свързва с диабет тип 2, фибромиалгия, рак, невродегенеративни и сърдечни заболявания. Коензим Q10 може да си набавим под формата на хранителна добавка, както и чрез консумацията на храни, като свински и телешки черен дроб, скумрия, шамфъстък, спанак, броколи и други.

Омега-3 мастни киселини

Те представляват група от дълговерижни мастни киселини, които включват алфа-линолова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Доказано е, че омега-3 мастните киселини повишават нивата на противовъзпалителни цитокини.

12 признака на дефицит на витамини

Според учени, редовният им прием под формата на хранителна добавка или храни, които са богати на тях, като ленено и конопено семе, семена от чиа, риба, хайвер, яйца, боб, телешко месо, спанак и други, може да намали риска от определени хронични здравословни състояния, като рак на гърдата, сърдечни заболявания, остеопороза.

Омега-3 допринасят за доброто здраве на мозъка, метаболизма, намаляване на нивата на триглицеридите, понижаване на кръвното налягане, сочат още изследвания.

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

Витамини от група В

Според изследвания, повишените нива на хомоцистеин, са свързани с намаляване на сивото вещество в мозъка, както и с повишен риск от сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, (загуба на костна маса и костни фрактури. Човешкото тяло се нуждае от определени хранителни вещества, за да метаболизира хомоцистеина, като витамини от групата В, смятат учени.

Свързани статии

Добри хранителни източници на тези витамини са черен дроб, яйца, риба тон, агнешко, бобови растения, кафяв ориз, тъмни листни зеленчуци, прясно и кисело мляко. Учените смятат, че витамините от група В биха могли да намалят риска от инсулт с приблизително 25%.

Ресвератрол

Той е мощен антиоксидант, който се свърза с доброто здраве и дълголетието. Ресвератролът бива наричан още полифенол и се намира предимно в ципите на гроздето, червеното вино, гроздовия сок, горските плодове, фъстъци и други. Изследванията показват, че ресвератролът проявява антиоксидантни, противовъзпалителни, антистареещи и противоракови ефекти. Научно доказано е, че добавките с ресвератрол намаляват биомаркерите, свързани с възпалението в тялото, което води до увреждане на клетките и тъканите.

Коментирай