Здраве и красота

10 причини да изпитвате постоянна умора

На какво се дължи хроничната умора и липса на енергия

08.03.2023г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Не приемате достатъчно протеини.

Протеините дават много енергия. Те са нужни, за да могат клетките в тялото да се делят и регенерират правилно. За усвояването на протеините е нужно повече време, което дава не само дълготрайна ситост, но и устойчива продължителна енергия.

Какво да хапнете, когато сте уморени?

7. Не спите по едно и също време.

Сънят е важен, но също толкова важно е той да се случва в правилното време. Ако спите в различни диапазони от денонощието, циркадните ритми се нарушават, което пречи на набавянето на нужните енергийни нива.

8. Не пиете достатъчно вода.

Водата е важен фактор за енергията в тялото. Дехидратацията може да доведе до постоянна умора. Клетките и тъканите се затрудняват в изпълнението на функциите си в отсъствието на достатъчно вода в организма.

Техники за прогонване на следобедната умора без кафе

9. Консумирате енергийни напитки.

Енергийните напитки дават лъжливо усещане за енергия след изпиването им. В тях се съдържат големи количества захар, които скоро след усвояването си допринасят за рязък спад в енергията, което води до умора.

10. Хроничен стрес.

Постоянно високите нива на стрес в организма водят до умора. Контролирането на стреса и намаляването на нивата му в тялото могат да помогнат да се справите с постоянната умора, която ви е налегнала. Управлението на стреса е от голямо значение и за превенцията на редица заболявания.

Защо чувствате хронична умора

Коментирай