Здраве и красота

Баобаб на прах – за здраво сърце и баланс на кръвната захар

Чудесна здравословна добавка

14.03.2023г. / 14 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Наричат го „дървото на живота". То е красиво, тропическо, а плодовете му са много полезни за здравето – това е баобаб. Разбира се, плодовете му няма да намерим на пазара. Те изсъхват още докато са на дървото, а до нас достига прахът от тях. Баобаб на прах можем да закупим от биомагазините, някои супермаркети, магазините за здравословно хранене.

Той е чудесна добавка към смутита, мюсли, овесена каша, десерти, фрешове и други. Известно е, че съдържа повече калий от бананите, но също така ни осигурява и витамин В6, калций, магнезий и други важни хранителни вещества.

За какво е полезна консумацията на баобаб на прах?

Подсилване на имунитета

Знаем, че един от най-важните витамини за подкрепа на нашето здраве е витамин С, който е много мощен антиоксидант. Човешкото тяло не синтезира витамина, затова е важно да си го набавим чрез консумацията на полезни храни. Баобабът на прах е богат на този витамин, както и на биофлавоноиди, които помагат на тялото да абсорбира и използва витамин С.

13 полезни храни за повече енергия

За здрави черва

Около 50% от праха от плодовете на баобаб се състои от разтворими и неразтворими фибри. Повечето са разтворими, за които е известно, че действат като пребиотик. Пребиотиците са подхранваща храна за полезните бактерии, които се намират в храносмилателния ни тракт и синтезират витамин К2, поддържат имунната функция, важни са за доброто храносмилане и т. н. Неразтворимите фибри също са полезни, защото допринасят за обработването на храната и елиминирането на остатъците.

Ползите от хлорела за кожата

Баланс на кръвната захар

Както споменахме, баобабът е богат на разтворими фибри, които забавят усвояването на захарите и мазнините. Включването на разтворими фибри в менюто ни подпомага поддържането на баланса на кръвната захар, като същевременно се намалява и рискът от пикове и сривове на енергийните ни нива, сочат изследвания.

Противодейства на оксидативния стрес, като подпомага възстановяването на клетките

Оксидативният стрес често остава незабелязан от нас, той се случва на клетъчно ниво. Причината за него е в повишените свободни радикали, които телата ни произвеждат като странични продукти от метаболизма, стреса, нездравословен начин на живот, приема на лекарства, излагането на токсини и други, които водят до ускорено стареене, боледуване.

Ето защо нашето тяло се нуждае от достатъчно количество антиоксиданти. Тяхната функция е да елиминират свободните радикали. Точно както фибрите почистват отпадъчните продукти в червата, антиоксидантите почистват отпадъците от свободните радикали в клетките. Баобабът на прах е храна, която е богата на полезни антиоксиданти.

Свързани статии

За по-здрава кожа

Витамин С, заедно с аминокиселините пролин и глицин, които се съдържат в големи количества в костния бульон и желатина, протеините и цинка са от съществено значение за синтеза на колаген. Колагенът е един от основните протеини, които поддържат кожата еластична. Баобабът ни осигурява тези важни хранителни елементи, благодарение на които кожата ни е по-здрава и красива.

За здраво сърце

Плодът на баобаба е богат източник на калий, който помага за поддържане на кръвното налягане, като стимулира освобождаването на натрий чрез урината и облекчава напрежението в стените на кръвоносните съдове.

Коментирай