Здраве и красота

13 полезни храни за повече енергия

Вкусни и подходящи за диета

10.03.2023г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъдем в добра форма всеки ден и да можем да постигаме навреме своите цели, ние се нуждаем от достатъчно енергия. Натрупаната умора, смяната на сезоните, обездвижването, неправилното хранене, твърде много кофеинови напитки, са само част от причините да не се чувстваме енергични.

Ако умората ни често се проявява, важно е да се допитаме до лекар. Ако не се дължи на медицински проблем, не бива да забравяме, че има много полезни храни, които могат да ни помогнат да поддържаме енергийните си нива. Вижте някои от тях.

1. Банани – Те са богати на калий, както и други полезни хранителни вещества, които карат тялото да се чувства пълно с енергия. Чудесно хапване са след спорт.

2. Авокадо – Богато на полезни мазнини, хранителни вещества, протеини и фибри, които могат да помогнат за поддържане на енергийните ни нива през целия ден.

3. Годжи бери – Това са малките, червеникави плодове, съдържащи много хранителни елементи, важни антистареещи вещества и антиоксиданти, които също така ни осигуряват и повече енергия. Сушените плодове са подходяща добавка към здравословни десерти, смутита, овесени каши.

10 причини да изпитвате постоянна умора

4. Ягоди – Имат малко захари и калории, но са добър източник на минерали, витамин С и фолати. Осигуряват ни феноли, които са основни антиоксиданти, допринасящи за създаване на енергия на клетъчно ниво, сочат западни изследвания.

5. Портокали – Богати са на антиоксиданта витамин С. За него е известно, че може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в тялото, което дава предимство на доброто настроение и енергичността ни.

Грешки в здравословната закуска, които пречат да отслабнете

6. Тъмни горски плодове – Боровинките, малините и къпините, могат да бъдат добра храна, повишаваща енергията, особено ако ни се хапва нещо сладко и нездравословно. Вкусните плодове са богати на естествени антиоксиданти, за които е известно, че могат да помогнат за намаляване на възпалението и умората в тялото.

7. Кисело мляко – То също може да бъде източник на енергия, тъй като е богато на протеини, мазнини, които осигуряват енергия на организма. Избирайте кисели млека без добавени захари.

4 хранителни вещества за дълголетие

8. Тъмен шоколад – Бърз начин за подобряване на енергийните нива и е за предпочитане пред млечния шоколад. Избирайки черен шоколад с по-високо съдържание на какао, ние си осигуряваме полезни антиоксиданти като флавоноиди.

9. Киноа – Киноата е с високо съдържание на протеини, въглехидрати и фибри. Не съдържа глутен и определено може да бъде здравословна добавка към менюто ни за добра форма и повече енергия.

Напитки за бърз метаболизъм

10. Кафяв ориз – Едно от предимствата на този вид ориз е, че запазва голяма част от фибрите от обвивката. Това помага за забавяне храносмилането на въглехидратите, което ни осигурява ситост и енергия за по-дълги часове.

Свързани статии

11. Леща – Подходяща храна за диетични режими на хранене, тъй като е богата на фибри, протеини и въглехидрати, които не ни позволяват да огладнеем бързо и да нямаме енергия.

12. Семена – Семената също са полезна храна за поддържане на добри енергийни нива. Добавете към менюто си тиквени семена, семена от чиа, ленено семе. Вкусни, те ни осигуряват и мастни киселини, фибри, които също спомагат за това да сме енергични през целия ден.

13. Фъстъчено масло – Избирайте такова, което съдържа само ядки и няма добавени сол, захар. Фъстъченото масло е много богато на протеини, мазнини и фибри. Консумацията му допринася за бързото възстановяване на енергийните нива. Въпреки това не бива да прекаляваме с него, тъй като е калорично.

Коментирай