Здраве и красота

Незаменими витамини за жени в зряла възраст

Оптимизирайте приема на витамин D

25.03.2023г. / 19 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С напредването на възрастта, освен промяна в навиците, трябва да помислим и за съответните грижи, които да полагаме за себе си. Ако младостта може да прости някои грешки, то в зряла възраст неприемането на оптимално количество нутриенти може да нанесе сериозни вреди на организма. Ето защо в следващите редове ще ви запознаем с някои от най-незаменимите витамини, от които ще имате нужда в зрялата си възраст. Ето ги и тях:

Помислете за комбинирани мултивитамини

Посъветвайте се с вашия лекуващ лекар и обсъдете конкретните марки на пазара. Според вашите нужди изберете комбинирани мултивитамини, които ще снабдят организма ви с нужните хранителни вещества. За предпочитане е да изберете комплекс, който съдържа антиоксиданти, както и витамини, подпомагащи имунната система и не на последно място – такива, които отговарят за поддържането на красотата на кожата, ноктите и косата ви. Избягвайте мултивитамини, които съдържат изкуствени оцветители, глутен, мая или пък следи от млечни продукти.

Омега-3

Свързани статии

Омега-3 мастните киселини са от изключителна важност за поддържането на здравето на сърдечносъдовата система. Разбира се, можете да си ги набавите и от естествени източници, каквито са рибата и морските дарове, но ако не приемате достатъчно такива продукти, можете да изберете и вариант под формата на добавка. Това не бива в никакъв случай да изключва или намалява консумацията на сардини, сьомга, скумрия и др. Специфичните омега-3 мазнини не могат да се произведат от тялото по естествен начин. Не забравяйте, че рибеното масло подпомага работата на сърцето, кръвоносните съдове и спомага за намаляването на циркулиращите триглицериди в кръвта, което пък понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, омега-3 мастните киселини подпомагат здравето на костите, намаляват възпалителните процеси в организма и оптимизират работата на мозъка. Някои проучвания дори свързват понижената консумация на тези киселини с промяна в настроението и депресивни състояния.

Витамини от група B

Групата на тези витамини включва тиамин (витамин B1), рибофлавин (витамин B2), ниацин (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5), пиридоксин (витамин B6), кобаламин (витамин B12) и биотин. Тези витамини са водоразтворими и ще ги намерите в пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Витамин B12 ще откриете в месото, рибата и млечните продукти. Защо е важно да приемате тези нутриенти? Средностатистическата жена може да изгори повече от 2000 калории на ден. Витамините от B групата обаче ще помогнат на женския организъм да успее да произведе нужната енергия, за да може тялото да посрещне своите нужди от нея. Особено важно е да обърнете внимание на приема на витамини от B групата ако спортувате редовно, тъй като това може да доведе до повишена тяхна липса.

Витамин D

Свързани статии

Витамин D е мастноразтворим витамин, който може да се произвежда в телата ни при излагане на слънце. Намира се и в храни, като например млякото. Защо обаче той е толкова важен? С негова помощ се абсорбира калцият, който приемаме с храната. Той играе и незаменима роля в развитието и поддържането на здрава костна система. Според изследвания, оптималните нива на витамин D са важни за общото здраве и превенцията на определени заболявания, включително и остеопороза. От витамин D имат нужда най-вече жени, които не пият мляко и не приемат млечни храни, обогатени с витамин D, както и такива, които не се излагат достатъчно на слънчева светлина. Дамите над 50 също трябва да приемат ценния витамин, тъй като възрастта прави тялото по-малко ефективно при обработката на витамин D. Бременни и кърмещи жени също трябва да приемат витамина, за да могат да насърчат здравословното развитие на бебето.

 

 

Коментирай