Здраве и красота

Храни, които могат да предизвикат диария

Скрити причинители на разстройство сред любимите ви лакомства

18.04.2023г. / 05 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диарията или както я наричаме разстройство, може да възникне по много различни причини. Сред най-честите са вируси, бактерии, възпаления в чревния тракт, както и някои храни.

Най-ефикасните методи срещу диария (галерия)

Храната, която консумираме, оказва влияние върху работата на червата. В някои случаи и комбинирането на някои храни, както и последователността, в която ги ядем, могат да се окажат причина за внезапна поява на диария.

Кои са храните и напитките, които най-често предизвикват диария?

Кафе

Кафето действа диуретично, но и ускорява движенията на червата. Неслучайно сутрин след няколко глътки кафе сте готови да посетите тоалетната. Кафето съдържа киселинни съединения, които могат да въздействат върху червата до такава степен, че да ускорят движенията им многократно, което да доведе до диария.

Алкохол

Алкохолът може да предизвика разстройство. Той също действа ускоряващо на храносмилателния тракт и в комбинация с някои храни може да е основа за поява на диария. Бирата и виното са сред най-честите заподозрени в тази ситуация.

Домашни лекове при диария

Изкуствени подсладители

Много от изкуствените подсладители предизвикват чревен дискомфорт, подуване, газове и диария. Сред най-агресивните към стомашно-чревния тракт са малтитол, сукралоза, аспартам, сорбитол. Въпреки че се смятат за алтернативи на захарта и намаляват риска от диабет и затлъстяване, тези изкуствени подсладители в големи количества и консумирани редовно могат да причинят диария.

Сирене

Сиренето е сред храните, които присъстват редовно на трапезата ни. То обаче може да е сред причинителите на диария и неразположения в храносмилателния тракт. В сиренето виреят живи бактерии, които могат да причинят разстройство, особено ако го похапвате в по-големи количества. Ако имате лактозна непоносимост, сиренето може да е една от причините да получите внезапна диария след като го консумирате.

Зърнени култури

Повечето зърнени култури и храните, приготвени от тях, съдържат глутен. Този протеин може да е причина за диарията ви, която иначе не можете да си обясните. Ако имате глутенова непоносимост, зърнените храни със сигурност ще ви причинят проблеми с храносмилателния тракт. Но дори да нямате, обилното и често похапване на ястия, приготвени от или със зърнени продукти може да е причината за появата на диария.

Храни, причиняващи храносмилателни и метаболитни проблеми

Свързани статии

Захарни напитки

Напитките, съдържащи захар могат да причинят разстройство. Това е така, защото захарта предизвиква възпаления в тъканите, включително в червата, което може да е причина за поява на газове, диария, подуване, дискомфорт в корема. Случва се най-вече заради рафинираните захари в тези напитки.

Фибри

Фибрите се срещат в зеленчуците, плодовете, зърнените и пълнозърнестите храни. Ако те заемат централно място в храненето ви, това може да е причината за появата на диария. Голямо количество фибри, прието на един път с едно хранене може да причини затруднения в обработката на храната, което да доведе до диария.

Храни, които могат да доведат до образуването на газове

Снимка: iStock

Коментирай