Здраве и красота

Трикове за премахване на вода от ушите

Как да успокоите болка и заглъхване в ухото след навлизане на вода

19.05.2023г. / 16 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Влизането на вода в ушите е неприятно, а ако остане задълго там може да предизвика и проблеми. Сред най-честите са болка, заглъхване на ухото, възпаление.

3 вида домашни капки за възпалени уши

Въпреки че навлизането на вода в ушите се счита за относително безобидно, не е добре водата да стои дълго там. Без значение дали е влязла вода от душа, докато се къпете или вода от басейна, морето, докато сте на почивка или спортувате, тя трябва да бъде премахната от ушите, за да не създава проблеми.

Как лесно да премахнете водата, навлязла в ушите?

Ето няколко лесни трика, както и съвети за справяне с болката и възпалението в ушите.

Най-напред наведете глава встрани, така че водата да изтече от засегнатото ухо. Притиснете леко с длан, задръжте няколко секунди, за да предизвикате лек вакуум. Рязко отдръпнете ръката от ухото, докато усетите припукване. Повторете няколко пъти. Това ще накара водата да изтече по-лесно и бързо.

Подсушете с памучен тампон, без да навлизате в ушния канал. Може да използвате и хартиена салфетка, с която да оберете водата от ушната мида.

За какво подсказва видът на ушната кал

Друг трик е да затворите устата си плътно, да запушите ноздрите с пръсти и да се опитате да издишате през носа, като внимавате въздухът да не излиза през устата. По този начин ще увеличите налягането в ушния канал, което ще изтласка задържаната вътре вода.

Наведете глава встрани и повторете няколко пъти, докато усетите топлата струйка да изтича от ухото ви.

Друг лесен и ефикасен трик за премахване на вода от ушите е с помощта на сешоар. Настройте струята на хладно или умерено топло. Включете на най-слаба степен, така че да не духа прекалено агресивно. Насочете към ухото и задръжте така няколко минути. Подсушете с хартиена салфетка. Ако се налага повторете още няколко пъти.

Ако в ухото се е появила болка и заглъхване, можете да ги облекчите с помощта на морска сол. Загрейте половин чаша морска сол в сух тиган. Увийте солта в памучна кърпа и притиснете към ухото.

Кои са симптомите, подсказващи за проблем с вътрешното ухо?

Най-добре е да наклоните глава така, че водата да изтече към кърпата със солта. По възможност стегнете добре вързопа със солта и легнете върху него, за да направите нагревки на възпаленото ухо.

Друг трик за успокояване на възпалено ухо вследствие на навлязла вода в него е да изстискате сока от няколко скилидки пресен чесън и да ги капнете в ухото с капкомер. Чесънът има естествени противовъзпалителни и успокояващи свойства, които намаляват болката и възпалението в ушите. Сокът от чесъна действа вместо капки за уши.

Коментирай