Здраве и красота

Билки за стягане на мускулите на вагината

Подхранващи, успокояващи и стимулиращи добрите бактерии билки

24.06.2023г. / 05 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагината е орган с крехко здраве, което може да се наруши лесно, а това може да навреди на комфорта и ежедневните ви дейности. За да поддържате интимното си здраве в добра форма е нужно да се грижите за вагината си. 

А един от най-добрите начини да се грижите за нея е да правите упражнения за мускулатурата ѝ. Упражненията на Кегел са най-добрият вариант да го направите. Те стягат мускулите на вагината, като това ѝ помага да остане млада, здрава и стегната. 

Но не само упражненията са важни. Важната е и грижата за кожата и лигавицата на вагината. Можете да ѝ я осигурите, като я третирате с необходимите билки и природни средства, които да я подхранят, хидратират и да ѝ осигурят добра жизнена среда за пробиотичните бактерии на флората ѝ. 

Преди да използвате билки винаги се консултирайте с лекар, особено ако приемате лекарства.

Кои билки и природни средства се считат за полезни за здравето на вагината?

Куркума 

Куркумата е подправка и билка с прекрасни качества. Тя е много богата на антиоксиданти, които намаляват възпаленията в тъканите и предпазват от вредното влияние на свободните радикали. Тя е много полезна за вагиналното здраве. 

Цариградско грозде 

Цариградското грозен е полезно за вагината, влагалището, тазовото дъно като цяло. Изплакването с отвара от цариградско грозде се предполага, че помага за намаляване на вагиналната сухота и раздразнението и сърбежа, които то предизвиква.  

Алое вера 

Чистият натурален гел от алое вера може да е от голяма полза за вагината. Той хидратира, овлажнява и подхранва в дълбочина. Предотвратява сухотата и дразненето и е прекрасен естествен лубрикант. 

Хамамелис 

Разтвор от хамамелис и вода е много добър начин да помогнете на мускулите на вагината да останат стегнати. Подходящ е и за промивки на влагалището. 

Шикалки 

Шикалките имат мощни противовъзпалителни свойства, които помагат на вагината да се справи с атаките на вредните бактерии. Те успокояват раздразненията, сърбежа, дискомфорта във вагината. 

Спомагат за нормализирането на вагиналния секрет и укрепват мускулатурата.