Как екстрактът от ориз прави кожата по-красива?

Нежно я ексфолира

17.05.2024г. / 13 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка кожа е уникална и се нуждае от специфична грижа. В ежедневната рутина обичаме да глезим кожата на лицето и тялото си с продукти, които са обогатени със суперсъставки за нейните здраве и красота. Екстрактът от ориз е една от тях. Той може да бъде част от съставките на маските за лице, кремове, лосиони и други. 

Оризовото зърно всъщност е уникално. Неговият външен слой (оризовите трици) и вътрешният му слой (оризови ядки), са изключително богати на важни хранителни елементи, от които кожата ни може да се възползва. 

Има няколко различни вида оризови екстракти, които можете да намерите в продуктите за грижа за кожата, като оризов разтвор или оризова вода. 

Оризовите пептиди, наричани още хидролизиран оризов протеин, оризов хидролизат или оризови протеини, са смятани за друг вид оризов екстракт, който е полезен за кожата.

Вижте някои от ползите от прилагането на козметика, обогатена с този екстракт.

Богат на хранителни вещества - Екстрактът от ориз, получен от оризови трици, е източник на основни хранителни вещества. Освен на витамин Е, той е богати и на витамини B, ферулова киселина, множество минерали. По този начин действа като подхранващ коктейл за кожата, като я правят по-здрава и красива. 

Свързани статии

Антиоксидантна грижа - Един от ключовите компоненти в оризовия екстракт е феруловата киселина, за която е известно, че е мощен антиоксидант. Тя също така предпазва кожата от вредните свободни радикали, предотвратява преждевременното стареене. Според изследвания, редовната ѝ употреба може да помогне за намаляване на появата на фини линии и бръчки, като осигурява жизнен, младежки вид на кожата.

Дълбока хидратация - Екстрактът от ориз има изключителни хидратиращи свойства. Той образува защитна бариера върху кожата ви, като задържа влагата и предотвратява дехидратацията ѝ. В резултат, кожата е по - еластична и добре хидратирана. 

Свързани статии

Нежно ексфолира – Знаем, че редовното ексфолиране на кожата е много важно за нейното здраве и красота. За разлика от агресивните ексфолианти, екстрактът от ориз действа нежно върху кожата. Мъртвите кожни клетки са отстранени, кожата диша, усвоява по-добре козметичните грижи, които нанасяме всеки ден, има по-добър външен вид. 

Срещу вяла кожа и хиперпигментация – Още една причина да ползваме козметика, обогатена с оризов екстракт е, че той има естествени изсветляващи свойства, които могат да помогнат за избледняване на тъмните петна и насърчаване на равномерния тен на кожата. 

Свързани статии

Подходящ за чувствителна кожа - Екстрактът от ориз е известен и със своите успокояващи ефекти при раздразнената кожа, като допринася за намаляване на зачервяването и възпалението. 

Подходящ за кожа, склонна към акне – Оризовият екстракт се отличава с противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на зачервяването и подуването, свързани с акнето. Известно е, че регулира излишното омазняване на кожата, като по този начин намалява и запушването на порите. 

Свързани статии

Коментирай