Здраве и красота

Лунна диета за юни

Време е за летен детокс

01.06.2023г. / 17 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първият летен месец ни кани да погледнем към менюто си и да помислим за това как да го направим по-здравословно (ако все още не сме). Лятото е един от най-подходящите сезони за детокс на организма, а лунната диета е добър детокс план за тази цел. Какво трябва да знаем за нея? В лунната диета се следват фазите на Луната.

Как да добавите протеини към вашето смути без да ползвате продукт на прах

От настъпването на съответната фаза, в рамките на 24 часа се консумират само пресни плодови и зеленчукови сокове, билкови чайове и вода. Не се разрешават мед, подсладители, млечни храни, алкохол. Лунната диета ни помага да елиминираме малка част от натрупаното водно тегло, както и токсини.

Всеки понася този разтоварващ режим различно. Възможно е да настъпи главоболие. То може да се дължи на дехидратация, ако не консумирате достатъчно течности, но е и естествена реакция на тялото, когато премахва токсини. Ако докато следвате режима случайно почувствате замайване, може да хапнете захарен плод или зеленчукова салата, без да я овкусявате.

Свързани статии

След като отмине началото на съответната фаза на Луната от диетата, е важно постепенно да се захраните с кисело мляко, бульон (домашен, не от готовите), плодове, зеленчуци, риба и т. н. Лунната диета е чудесен начин след всяка нейна фаза да изключваме или намалим до минимум консумацията на колбаси, сирена, тестени и сладки изделия, пакетирани лакомства. Малко по малко, без стрес, но с идеята да формираме едно по-здравословно меню.

Лунната диета не се препоръчва, ако сте бременна, кърмите или имате някои заболявания, които не разрешават подобни гладувания.

Запишете си фазите на Луната за месец юни:

  • 4.06.2023 г. – 06:56 часа – пълнолуние;
  • 10.06.2023 г. – 22:26 часа – последна четвърт;
  • 18.06.2023 г. – 07:10 часа – новолуние;
  • 26.06.2023 г. – 10:19 часа – първа четвърт.
Коментирай