Здраве и красота

Храни и напитки за сваляне на кръвното налягане

С какво да се храните, за да контролирате кръвното

26.05.2023г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високото кръвно налягане е много опасно състояние, което крие риск от сериозни последици за сърдечносъдовата система. Ако не се контролира, то може да предизвика увреждане на тъкани и органи, включително бъбреците, очите, кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, да причини инфаркт или инсулт.

С каква мазнина да готвите, ако имате високо кръвно налягане

Овладяването му и поддържането му в нормални граници е от съществено значение за здравето и живота. 

Кръвното налягане се контролира предимно с медикаменти, но това не означава, че храната и двигателната активност нямат значение за него, дори напротив.

С помощта на някои храни и напитки, които имат положително влияние върху стойностите на кръвното налягане, можете да контролирате неговите граници. Редовните физически упражнения и намаляването на стреса също са от огромно значение. 

Кои са храните и напитките, с които да свалите кръвното налягане?

Сок от червено цвекло

Сокът от червено цвекло има мощно влияние върху кръвното налягане. То има съдоразширяващ ефект, което улеснява кръвообращението и намалява натиска върху кръвоносните съдове. В цвеклото се съдържат активни вещества, които помагат за намаляване на кръвното налягане с до 10 пункта. 

Банани 

Бананите са много богати на калий. Този минерал има понижаващо действие спрямо кръвното налягане. Той е електролит, който съдейства за балансирането на влиянието на натрия в тялото, който повишава кръвното налягане. По този начин бананите съдействат за внасяне на баланс в стойностите му. 

Мит или истина: кафето повишава ли кръвното налягане?

Какао 

Какаото съдържа силни антиоксиданти, които помагат на кръвното налягане да влезе в нормалните си стойности. Флавоноидите в какаото могат да свалят кръвното благодарение на противовъзпалителните си свойства. Според изследвания, цитирани от healthdigest.com, веднага след консумация на какао кръвното се понижава с до 2-3%.

Кисело мляко 

Киселото мляко е много полезно за контрола на кръвното налягане, защото съдържа полезни мазнини, протеини и пробиотични бактерии, които действат понижаващо за холестерола и триглицеридите. Това свойство е от голямо значение, защото балансираните нива на холестерола се отразяват добре върху стойностите на кръвното. 

Боровинки 

Боровинките са с много богато съдържание на антиоксиданти и фибри. Тази чудесна комбинация влияе положително върху стойностите на кръвното, като ги понижават с до 7% след консумация. Боровинките стимулират движенията на гладката мускулатура на кръвоносните съдове и има разширяващ ефект, което подобрява кръвообращението. 

3 важни причини да следите кръвното си налягане

Свързани статии

Лют червен пипер 

Лютият червен пипер допринася за понижаването на кръвното налягане заради наличието на капсаицин в състава си. Този антиоксидант придава пикантния вкус на пипера, има мощни съдоразширяващи свойства, контролира кръвното налягане, отпуска стените на съдовете, подобрява кръвообращението и обмяната на вещества. Също така има противовъзпалителен ефект. 

Бадеми 

Бадемите са богати на полезни мазнини, важни за сърцето. Консумацията им подобрява кръвообращението, нормализира кръвното налягане и прави сърдечносъдовата система по-здрава. 

Може ли водата с лимон наистина да свали кръвното налягане?

Лимони 

Лимоните са много богати на калий и витамин С. Калият участва в контрола на кръвното налягане, а витамин С е антиоксидант със силно влияние против възпаления в тъканите на сърдечносъдовата система. 

Коментирай