Здраве и красота

5 причини за поява на вагинална болка

Какво предизвиква болезненост във вагината

17.06.2023г. / 05 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагината е с крехка структура, която лесно може да се наруши. По различни причини могат да се появят проблеми с вагината, някои от които да предизвикат болка. Тя може да е придружена със сърбеж, раздразнение, различни по текстура, миризма и вид вагинални течения.

Полезни храни за щастлива и здрава вагина

Всички тези симптоми и оплаквания могат да имат своите причини.

Какви могат да са причините за поява на вагинална болка? Ето 5 от възможните.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате вагинални болки, незабавно се консултирайте с лекар.

Вагинална сухота

Една от възможните причини за поява на болка във вагината е сухотата. Когато вагината не се овлажнява достатъчно добре е много вероятно този дискомфорт да бъде придружен и от болка, особено по време на секс.

Гъбични инфекции

Гъбичките най-често предизвикват сърбеж, поява на течение, лош мирис. Но ако гъбичната инфекция не бъде навреме третирана и излекувана, тя може да се разрасне и да предизвика болка. Бързата и навременна реакция е от голямо значение, за да се предотврати този проблем, а и навлизането на инфекцията навътре към матката.

Вулводиния

Вулводинията е състояние, от което страдат много жени. Характеризира се с болка при проникване на пениса по време на секс. Обикновено болката се появява в началото на половия акт и затихва скоро след това. Може да е внезапна, силна, но при някои жени е постоянна и се усеща до края на половия акт.

5 необичайни неща, които вагината ви казва

Вулводинията не се счита за опасно за здравето състояние, въпреки че може да е наистина неприятен проблем, който да помрачи женското самочувствие и сексуалния живот.

Ендометриоза

Друга често срещана причина за поява на вагинални болки е ендометриозата. Болките при това състояние могат да са много силни, да се появят по време на секс или менструация. Възможно е да се появят и през останалото време извън тези обстоятелства.

Изключително важно е да се консултирате с лекар, защото състоянието може да е сериозно.

Как се променя вагината в различните периоди от живота?

Херпес

Херпесната инфекция също може да предизвика вагинална болка. Обикновено е придружена от мехури, болезнени червени лезии по лигавицата и наоколо. Ако забележите подобни оплаквания, незабавно се консултирайте с лекар, защото ограничаването на огнището на инфекцията е от решаващо значение за овладяването ѝ.

Коментирай
Свободно време