Здраве и красота

Плюсове и минуси на вътрематочната спирала

Положителни и отрицателни страни на този метод за превенция на нежелана бременност

13.06.2023г. / 08 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поставянето на спирала е един от методите за предотвратяване на нежелана бременност. Предпочитана е от много жени, защото не налага пиене на хапчета, медикаменти и постоянна готовност в себе си да носите презервативи и други методи за външна контрацепция.

Признаци, че противозачатъчните не са за вас

Спиралата е удобство, което ви позволява да не мислите за предпазване по време на секс, а да се отдадете на приятните моменти с партньора. Тя обаче има своите положителни и отрицателни страни, които е добре да знаете предварително, за да решите дали да си я поставяте или не.

Внимание! Статията е информативна. Винаги се консултирайте с лекар, преди да решите дали да си поставите вътрематочна спирала.

Спиралата се поставя само и единствено от специалист гинеколог. Опитите да си я поставите сами са абсолютно забранени и непрепоръчителни, защото могат да доведат до сериозни увреждания. Същото важи и за отстраняването на вече поставена спирала. Това също трябва да се прави задължително от лекар.

В някои случаи се налага местна упойка при поставяне, но това е по преценка на лекаря ви според вашите индивидуални особености и здравословно състояние.

Спиралата е един от най-високоефективните методи за превенция на нежелано забременяване. Най-общо спиралите се делят на хормонални и нехормонални.

При хормоналните спирали много малък процент от жените, които ги използват, зачеват с нежелана бременност. Ефективността им се дължи не само на преградната функция, която имат, но и на допълнителната защита, която хормоните, отделящи се от тях осигуряват.

Причини да спрете противозачатъчните още днес

Нехормоналните спирали също имат завидна успеваемост. При тях само 6 от 1000 жени забременяват въпреки прилагането на такава спирала, което е много добра защита.

Какви са плюсовете на вътрематочната спирала?

Едно от най-добрите предимства на спиралата е, че не ви се налага да мислите за контрацепция, когато моментът настъпи. Когато сте в разгара на страстта с партньора си няма да се налага да търсите презерватив, което да нарушава миговете на наслада. Няма и да мислите за пиенето на противозачатъчни. Това ви освобождава от един ангажимент, който помрачава моментите на наслада.

Спиралата е и един от най-сигурните начини да се предпазите от нежелана бременност. Нейната преградна функция в допълнение с хормоналното излъчване (ако сте избрали хормонална спирала) правят забременяването почти невъзможно или поне с много малък шанс.

Какви са минусите на вътрематочната спирала?

Проблеми с цикъла

Един от възможните проблеми, които могат да възникнат, ако ползвате спирала, е промени в менструацията. Спиралата, особено хормоналната, може да увеличи кървенето по време на цикъл, да утежни спазмите и болките, тежестта на протичане на менструацията.

Възможно е да се появи зацапване между циклите, което също се дължи на промените в хормоналния баланс. При някои жени спиралата има тъкмо обратния ефект – намалява тежестта на цикъла, скъсява периода на кървене и намалява спазмите, болките при предменструален синдром и по време на цикъл.

Положителни и отрицателни страни на противозачатъчните

Изпадане на спиралата

Възможно е спиралата да се размести или да изпадне. Това се случва рядко, но е възможно организмът ви да изтласка спиралата, като чуждо тяло. В повечето случаи това става в първите седмици и месеци след поставянето ѝ, затова е важно да сте наблюдателни и да следите за промени.

Перфорация на матката

В редки случаи спиралата може да предизвика перфорация на матката. Това усложнение се случва на една от хиляда жени, но въпреки това рискът съществува. Обикновено това се случва веднага след поставяне или скоро след него, ако не е поставена правилно. В такива случаи спиралата трябва веднага да бъде извадена от лекар.

Ново хапче без хормони и странични ефекти ще пази от бременност

Болести, предавани по полов път

Един от недостатъците на спиралата е, че тя по никакъв начин не предпазва от полово предавани болести, както правят презервативите например. Те имат преградна функция още на входа на тялото ви, което ги прави ефективни в тази посока. Спиралата обаче е поставена вътре в тялото, което по никакъв начин не допринася за превенция на полово предавани болести.

Коментирай
Свободно време