Здраве и красота

Микробиомният баланс е ключът към здравето и красотата

Той може да се постигне с персонализирани хранителни режими

07.06.2023г. / 09 58ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Панко Станчев е хранителен специалист и фармацевтичен учен. Има дългогодишен опит в сферата на персонализираното хранене. Част от квалификациите му включват изготвяне на персонализирани диети, базирани на микробиомен паспорт, както и хранителни режими за диабетици и хора, претърпели операции. Магистър на науките от King’s College London, специалност Фармацевтична Медицина с фокус персонализирана медицина и бакалавър на науките от University of Greenwich London, специалност фармацевтични науки. С него разговаряме за същността на персонализираните диети, базирани на анализ на микробиомния паспорт, защо и как те повлияват не само на вътрешното, но и на външното ни състояние.

Разкажете повече какво представлява персонализираната диета и защо това е ключът към добро здраве?

Най-важното за персонализираната диета е, че е изцяло съобразена с индивидуалните нужди на конкретния човек. Те се идентифицират с микробиомен паспорт (детайлен анализ на чревния микробиомен баланс), част от най-новите тенденции при персонализираната медицина. Този тип хранителен режим кореспондира с начина на усвояване на храните, дефицити и излишъци на микроелементи като витамини, минерали, белтъчини и мазнини. Чрез този специфичен микробиомен тест се прави прецизна оценка на баланса на микроорганизмите в нашите черва, които формират имунитета ни и влияят на редица системи. Методиката позволява идентифициране на първоизточника на проблемите и съответно много по-голяма успеваемост при постигане на целите.

При какво състояние се препоръчва микробиомният тест и какво представлява като процедура?

Това е индивидуален тест, който се прави чрез фекална проба. Тя се изпраща до много тясно специализирана лаборатория. Пробата се анализира количествено и качествено. На база на резултатите се изготвя хранителна програма, която първоначално е със срок между три и шест месеца. Много е важно пациентът да съдейства, като следва стриктно изготвения протокол. Постепенно се преминава към по-лек режим, като се добавят определени храни или групи храни, за да се види как организмът ще реагира. Към режима се включват и препоръки за подходяща физическа активност, както и предразположеност към различни състояния, като рефлукс, киселини, трудно храносмилане и други. Препоръчително е тестът да се повтори средно след една година.

На какви здравословни проблеми повлиява?

Диапазонът е много широк. От гастроинтестинални заболявания, през такива, засягащи нервната система като алцхаймер, паркинсон, автоимунни заболявания и кардиоваскуларни. Освен това може да се идентифицират и потенциални заболявания, които да бъдат предотвратени, свързани например с непоносимост към лактоза.

Освен върху цялостното здравословно състояние, подобна персонализирана диета има ефект и върху външния вид и по-конкретно – състоянието на косата, кожата, ноктите?

Абсолютно повлиява. Това е логично. Има пряка връзка между състоянието на микробиома и кожата. Когато имаме конкретни кожни проблеми, като розацея или акне, конкретни лоши бактерии са в изобилие. Именно тогава е важно да се включи „противоотрова“ – определени храни, добавки, които имат манифестация навън. Имам мои пациенти, които благодарение на хранителна програма, в която се третират такива проблеми, изчистват кожата си, която става доста по-гладка. Това е благодарение на персонализираната диета. Има първо вътрешен и след това – външен ефект.

Хората асоциират диетата с отслабване. Имате ли много пациенти, които се обръщат към вас само с тази цел?

Понякога диета се асоциира с режим, който е хипокалоричен. Аз лично го наричам възстановителна програма, която повлиява и на теглото. Наднорменото и поднорменото тегло довеждат до редица заболявания. Но тази програма индиректно влияе и на теглото. Когато приемаме правилните храни за нас, в правилното количество, ние ще менажираме и теглото. Освен възстановяване на червата, имаме и редукция на тегло, което е вторичен ефект. Резултатите си проличават за по-малко от шест месеца. В моята практика имам случаи, в които за този период се редуцира тегло от над 20 килограма. Има и хора, на които им е нужно повече време, за да захранят организма. В началото спазването трябва да бъде стриктно, за да може да се възстанови средата. Успеем ли да възстановим микробиомния и хормоналния баланс, организмът може да се справи лесно с определени „прегрешения“ в начина на хранене.

Има ли някои фактори, които обединяват подобна персонализирана диета или всичко е индивидуално?

Определено има фундаменти или основни фактори, които влияят на здравето на всички хора. Това е нещо, което не може да пренебрегнем и това е задължителен елемент във всяка хранителна програма. Едно от общите неща е, че се включват разнообразни плодове и зеленчуци, комплексни въглехидрати, които захранват протективните бактерии, ферментиралите храни също са много важни – кефир, йогурт, кисело зеле. Задължителна е и физическа активност – от 40 минути до един час движение всеки ден, повлиява благоприятно на микробиомния баланс, както и на редуцирането на стреса.

Крият ли опасности широко достъпните диети?

Определено крият рискове. Няма оптимален хранителен план за всички хора. Има всеизвестни факти, които се знаят. Например че средиземноморската диета е много благоприятна, но тя не е за всеки човек. Това е програма, която е доказала през годините своето качество. За жалост има и други, които са много крайни варианти на гладувания, неприемане на достатъчно хранителни вещества, елиминация на определени групи храни, които не се заменят адекватно с други, което неминуемо влияе на нашия профил на витамини и минерали и довежда до дефицити, които впоследствие трябва да се лекуват. Имам пациенти, които са си патили от това. Моята препоръка е преди да се започне някакъв вид програма, винаги да се консултираме със специалист, който да проследи процеса.

Има ли противопоказания за определени групи хора при изготвянето на микробиомен паспорт – например за бременни или жени в менопауза?

Конкретно при бременните нещата могат да се повлияят много благоприятно. Дори е добре преди самата бременност да се направи такъв тест, за да се види какво е състоянието на организма и на това да се базира персонална диета, която да бъде спрямо бременността. Освен това, в зависимост от тримесечието, е добре да се наблегне на определени храни. Единствено не препоръчвам да се прави при деца под 3-годишна възраст, защото количествено все още микробиомът не се е развил. За жени в менопауза също е препоръчително да се направи. В този период персонализираната диета повлиява благоприятно както на физическото, така и на емоционалното състояние. Непосредствено преди изготвяне на микробиомния тест, е важно да не сме боледували и да сме приемали пробиотици или други лекарства, понеже те нарушават микробиома и резултатът няма да е достатъчно показателен.

Коментирай