Здраве и красота

Лесен начин да си направите домашен парфюм

Евтин вариант, но без компромиси с аромата

16.06.2023г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Парфюмът е един от задължителните елементи от стила ви. Той обаче е скъп аксесоар, който може да затрудни бюджета ви. Но не и ако си го направите сами. Има много лесни начини да си приготвите домашен парфюм с любимите ви аромати, без това да навреди на бюджета ви и без да правите компромиси с трайността на аромата.

4 лесни трика за по-дълготраен парфюм

Какво ви трябва, за да си направите домашен парфюм?

Базово масло

Базовото масло е основата на парфюма ви. То трябва да е неутрално и да не надделява над основния аромат. Подходящи базови масла са маслото от гроздови семена, бадем, жожоба. Зехтинът не е сред добрите варианти, защото има остра и леко горчива миризма, която се натрапва.

Етерично масло

Етеричните масла са основният акцент в домашния ви парфюм. Изборът на етерично масло или комбинация от няколко от тях определя аромата, който ще изберете за парфюма си.

6 грешки, които допускаме с парфюмите

Сред най-подходящите етерични масла са лавандула, ванилия, цитруси, иланг-иланг, кедрово дърво, жасмин, джинджифил, черен пипер.

Как да си приготвите домашен парфюм?

Изсипете избраното от вас базово масло в подходящо шише за парфюм, така че да запълни ¾ от шишенцето. Добавете 2 супени лъжици водка. Останалото пространство от съда запълнете с дестилирана вода, като оставите малко място и за етеричното масло. Разклатете добре.

Как да изберем точния парфюм?

Накрая добавете няколко капки от етеричното масло в зависимост от това колко наситен искате да е парфюмът ви. Затворете плътно с капак. Разклащайте преди всяка употреба.

Снимка: iStock

Коментирай