Здраве и красота

Здравословни проблеми, свързани с дефицит на селен

Какви са признаците на липса на този важен минерал

30.06.2023г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Селенът е един от най-ценните елементи за здравето. Често обаче на него не се обръща необходимото внимание за разлика от важността на други витамини и минерали. В повечето случаи внимание на селена се обръща, когато се появи проблем с щитовидната жлеза. Но този минерал е свързан с редица други функции в организма.

Когато е налице дефицит на селен, могат да се появят много други здравословни проблеми и оплаквания. Ето някои от тях.

Защо е добре да ядете по два бразилски ореха на ден?

Косопад

Падането на косата и затрудненият растеж могат да се свържат с много дефицити и здравословни проблеми, като липсата на селен е една от тях. Когато дефицитът на селен повлияе функциите на щитовидната жлеза, това косвено влияе и на косата. Понижената функция на щитовидната жлеза се свързва с косопад, слаба коса, склонна към накъсване.

Наднормено тегло

Дефицитът на селен може да създаде условия за трупане на излишно тегло и мастна тъкан около корема и талията. Роля играе отново щитовидната жлеза, която е координатор на метаболитните процеси в организма. Когато тя не функционира правилно и отделянето на хормони от нея е понижено, това се превръща в основа за наднормено тегло.

По-висок риск от рак

Селенът има свойството да подобрява деленето на клетките и да потиска възпаленията в тъканите. Това е важно от гледна точка на превенцията на някои видове рак. При дълготраен дефицит на селен рискът от рак се повишава.

Силна умора

Още един характерен признак на дефицит на селен е умората. Ако изпитвате отпадналост, липса на енергия, чувствате се изморени дори веднага след събуждане, това може да подсказва за дефицит на селен. Възможно е да изпитвате трудности в съсредоточаването, паметта, концентрацията.

Кои храни са важни за здравето на щитовидната и помагат в отслабването?

Податливост на вирусни инфекции и настинки

Селенът е много важен за функциите на имунната система. При недостиг на селен съпротивителните сили на организма отслабват, което ви прави по-податливи на чести боледувания.

Високи нива на стрес

Селенът противодейства на свободните радикали, което го прави прекрасен антиоксидантен елемент. Неутрализирането на влиянието на свободните радикали балансира нивата на стрес в тялото. При недостиг на селен нивата на стрес в организма се повишават.

Задух

Задухът се свързва с много причини, като една от тях може да бъде дефицит на селен.

Витамини и минерали за щитовидната жлеза

Внимание! Статията е информативна. Ако имате оплаквания, които може да се дължат на липса на селен, не приемайте хранителни добавки сами. Винаги се консултирайте с лекар.

Коментирай