Здраве и красота

Състояния, които всъщност не са алергия

Кои състояния могат да се объркат с алергични реакции

02.07.2023г. / 06 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергиите са един от най-разпространените здравословни проблеми. В повечето случаи те имат сходни оплаквания и симптоми с други състояния, които обаче могат да са далеч по-сериозни.

Алергиите в повечето случаи не се считат за животозастрашаващо състояние, стига да не са в тежка форма или да не е налице алергичен шок. Но когато става въпрос за здравословно състояние или проблем, които не са алергия, но имат подобни симптоми, това трябва да бъде лекувано адекватно, за да се предотврати по-нататъшно усложнение.

10 симптома на пролетни алергии, които може да объркате с настинка

Сред най-честите симптоми на алергия, които се припокриват с тези на други заболявания и състояния, са сърбеж, обриви, зачервяване, подуване на кожата, очите, крайниците, хрема, кашлица, кихане.

Кои са състоянията, които всъщност не са алергия, а могат да се объркат с нея?

Внимание! Статията е информативна. Ако имате оплаквания, които не можете да определите, незабавно се консултирайте с лекар.

Уртикария

Уртикарията много често се бърка с алергия, защото се характеризира с обрив. При уртикарията обаче обривът е обширен, зачервен, много силно сърбящ, понякога дори болезнен. При алергиите подобни оплаквания са с по-нисък интензитет, стига да не са свързани с алергичен шок.

Настинки и вирусни инфекции

Алергиите могат да са свързани с проявления, подобни на тези при вирусни инфекции и настинки. Течащ или запушен нос, обилни секрети от дихателните пътища, кашлица, кихане са само част от оплакванията, които са общовалидни. По тази причина алергиите могат да се объркат с настинка и обратно.

7 неочаквани неща, които влошават алергията ви

Хранителна непоносимост

Хранителните непоносимости и алергиите могат да се объркат заради сходствата в оплакванията. Симптомите може да изглеждат еднакви, но между хранителна непоносимост и алергия има съществена разлика.

Свързани статии

Хранителната непоносимост в повечето случаи предизвиква не особено силни реакции при консумация на определени храни, но те не са застрашаващи живота. Докато алергиите към храни може да имат много сериозна опасност за здравето и дори живота, ако се стигне до алергичен шок.

Ухапвания от насекоми

Ухапванията от насекоми могат да предизвикат зачервяване, подуване, обрив, сърбеж. Алергиите също се свързват с подобни оплаквания и по тази причина може да се заблудите, че имате алергия, но всъщност причината да е облазване или ухапване от насекомо.

4 етерични масла при алергии

Екзема

Екземата представлява кожен проблем, свързан с високи нива на стрес, нервна превъзбудимост, автоимунни процеси или външен дразнител. Характеризира се със зачервени области, които се лющят, сърбят, могат да се появят на различни места по тялото. Може да се обърка с алергия именно заради сърбежа и зачервяването.

Коментирай