Здраве и красота

Как да отслабнете с по-малко калории без да гладувате

Лесно и бързо топене на мазнини без мъчителен глад

03.07.2023г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калориите са един от основните показатели за това колко храна приемаме. Както и да въртим и сучем, уравнението е просто – колкото повече калории приемате без да изразходвате достатъчно, толкова по-голям е рискът да напълнеете. 

И колкото по-стриктни сте в контрола на приема на калории, толкова по-лесно ще отслабнете. Много хора обаче грешат, като мислят, че за да отслабнат трябва да гладуват. 

Какво се случва в тялото, ако ядете само 1200 калории?

Броенето на калории не означава глад, а означава знание за това кои храни носят излишни калории, кои калории доставят енергия и как да използвате този ресурс, за да отслабнете без да изпитвате постоянен мъчителен глад.  

Ако обръщате внимание не само на броя калории, а на вида и качеството им, ще ви е по-лесно да отслабнете неусетно без да гладувате.

Фокусирането единствено върху бедни на калории храни, като зеленчуците, например, ви кара да изпитвате постоянен глад. Това води до провал в диетата в дългосрочен план. 

Как да отслабнете с по-малко калории, но без да гладувате?

Включете повече протеини в храненето 

Протеините са незаменим макрос в храненето. Без него животът е немислим, метаболитните процеси се забавят, забавя се и синтезът на нови клетки, хормони, невротрансмитери. 

Храни с малко калории, които потискат глада

Храносмилането и усвояването на протеините изисква повече ресурс от организма, което изгаря допълнителни калории. Протеините дават много енергия и усещане за ситост по-дълго. Освен това ускоряват метаболизма и спомагат за отслабването и изграждането на мускулна маса. 

Бъдете внимателни с течните калории 

Когато се фокусират върху броенето на калориите, повечето хора забравят да включат течните калории в сметката. Така неусетно се приемат излишни калории с напитките.

Свързани статии

Алкохолът, коктейлите, соковете (натурални, плодови, газирани) кафето със захар, мляко или други добавки – изобщо всяка напитка може да се окаже скрит враг на тънката ви талия. 

Не забравяйте да имате предвид какви напитки пиете и какви излишни калории ви носят те. Така ще отслабнете по-лесно без да гладувате. 

Включете повече фибри в храненето 

Фибрите се срещат в плодовете, зеленчуците, бобовите, пълнозърнестите и зърнените храни. Ако включвате повече от тях, това ще достави ценни фибри на организма ви.

Защо броенето на калориите е по-добро от периодичното гладуване

Фибрите се усвояват по-бавно, балансират кръвната захар и холестерола, дават много енергия. Освен това засищат задълго, което няма да ви остави гладни и ще ви предпази от това да посегнете към бърза закуска или сладкиш. 

Коментирай