Здраве и красота

Защо броенето на калориите е по-добро от периодичното гладуване

Класическият метод все още е един от най-добрите в отслабването

23.01.2023г. / 06 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е предизвикателство за всеки човек. Не е лесно и изисква много лишения, постоянство, воля, промяна в навиците, което прави борбата с килограмите наистина трудна. Именно заради трудностите повечето хора мечтаят да отслабнат с магическа пръчка. Затова и много модерни напоследък диети стават все по-популярни, защото дават обещание за бързи и устойчиви резултати без глад и лишения.

3 начина да приемате по-малко калории, но без да гладувате

И така, както във всяка друга област има модни тенденции, така и в храненето и отслабването някои диетични режими набират изключителна популярност. Такъв пример е периодичното гладуване, което през последните няколко години е доста популярно. При този режим храненето се случва в определен интервал от време, като през останалата част от денонощието се гладува изцяло. Според института Джонс Хопкинс, идеята при този режим е не толкова какво ядете, а кога го ядете.

Смята се, че при периодичното гладуване се насърчава изгарянето на мазнини в периодите на глад, тъй като организмът се принуждава да черпи енергия от тях. В тази концепция има известен смисъл, но оказва се е по-повърхностен, отколкото се смяташе доскоро.

Ново проучване показва, че броенето на калории и съобразяването на вида им си остава най-добрата стратегия за дългосрочно поддържане на теглото.

10 храни под 10 калории, които да ядете за отслабване

Според това проучване, публикувано в British Heart Foundation, цитирано от healthdigest.com, калориите са мерната единица за енергия, която тялото ни изразходва. Иначе казано, ако приемаме повече калории, отколкото се нуждаем или повече енергия, отколкото тялото ни изразходва, излишната енергия/ калории се съхранява в мастни депа.

Именно заради това броенето на калории е и си остава едно от най-важните неща, с които трябва да се съобразяваме, когато искаме да отслабнем и да запазим теглото си в здравословни граници. Броенето на калории не включва само калориите, които консумирате. За да пресметнете горе-долу необходимостта си от енергия е добре да съобразите и двигателната си активност. Ако тренирате редовно, вдигате тежести, тичате в парка, всичко това изчерпва енергийните ви ресурси.

Калорийният прием трябва да е съобразен с начина на живот и степента на физическа активност, както и с целите, които искате да постигнете – отслабване, стягане или трупане на мускулна маса.

Признаци, че приемате твърде малко калории с диетата за отслабване

Ако искате да отслабнете, сметката е проста – трябва да приемате малко по-малко калории, отколкото изразходвате. Важно е да не се изпада в крайности с прекалено драстично ограничаване на калориите, защото това има негативен ефект върху цялостното здраве.

Свързани статии

От значение е не само броят на калориите, но техният вид. Средностатистически един шоколад от 100 грама съдържа приблизително между 500 и 600 калории. Но те идват предимно от захари и мазнини. Същото количество калории можете да си набавите и от порция с пълноценна питателна храна, съдържаща протеини, въглехидрати, фибри и здравословни мазнини, идващи например от нетлъсто месо, риба, морски дарове, зеленчуци в цялото им многообразие, пълнозърнести храни.

Съдържат ли калории билките и подправките?

В този смисъл броят на калориите е важен, но не по-малко важен е видът им, ако искате да поддържате здравословно тегло и добро общо състояние на организма си.

Броенето и съобразяването на калориите е по-добрата стратегия от периодичното гладуване и според още едно изследване от началото на тази година, публикувано в Journal of the American Heart Association, което установява, че размерът на порциите и честотата на храненето са от по-голяма важност, отколкото кога ще бъдат изядени. Това има същински ефект върху загубата на тегло и горенето на мазнини.

Коментирай