Здраве и красота

Косвени сигнали, че бъбреците не работят добре

Оплаквания, подсказващи за бъбречни проблеми

14.07.2023г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са чифт органи, без които здравето и животът са невъзможни. Те имат ключови функции, важни за организма. Когато бъбреците не работят добре, всички останали органи и системи страдат.

Косвени признаци за наличие на диабет

Ако не бъдат овладени навреме, бъбречните заболявания могат да бъдат много сериозна заплаха за здравето и качеството на живот.

Има някои косвени тревожни сигнали, които подсказват, че бъбреците не работят добре. Кои са те?

Много силен сърбеж

Сърбежът се свързва с кожни проблеми, заболявания, инфекции, алергии, кожни реакции. Не бихте се сетили, че е предизвикан от бъбречни смущения, но това е напълно възможно.

Бъбреците играят съществена роля във филтрирането на токсините от организма.

Когато не работят добре, те се затрудняват да изпълняват тази функция. Токсините се натрупват в тялото, както и в кожата, предизвиквайки сърбеж.

Гадене, повръщане

Гадене и повръщане могат да са предизвикани от бъбречни проблеми. Те могат да са придружени от световъртеж и усещане за замайване. Обикновено тези оплаквания настъпват, ако в бъбреците има възпаление. Колкото по-голяма е тежестта му, толкова по-осезаеми стават оплакванията.

Косвени симптоми на увреждане на черния дроб

Метален вкус

Натрупването на токсини в тялото заради недобра или затруднена работа на бъбреците може да предизвика усещане за метален вкус в устата.

Възможно е да се появят афти и мехурчета в устната лигавица, по езика и небцето. Тези оплаквания често са придружени и с много лош дъх.

Подуване на краката и ръцете

Една от функциите на бъбреците е да извеждат излишните течности от организма. При затруднена работа на бъбреците или бъбречни заболявания, тази функция е нарушена.

7 плода за здрави бъбреци

Водата в тъканите се натрупва, като това става осезаемо, когато краката и ръцете видимо започнат да отичат.

Тежка умора

Силната умора е още един признак на бъбречни нарушения или заболявания. Натрупаните токсини в организма и невъзможността за качествена филтрация на кръвта от отпадни вещества предизвиква тежка умора и отпадналост.

Възможно е и кръвните клетки да пострадат. Броят на червените кръвни клетки може да спадне, като това да доведе до анемия. Колкото по-тежко е бъбречното състояние, толкова по-тежка може да е и анемията.

Внимание! Статията има само информативен характер. При съмнения за здравословното ви състояние, винаги се консултирайте с лекар.

Признаци на бъбречни проблеми, които ноктите издават

Свързаните с анемия и натрупване на токсини оплаквания включват усещане за студ, световъртеж, отпадналост и замайване, затруднено поемане на въздух.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време