Здраве и красота

Етерични масла за лятото

За повече свежест и хубава кожа

23.07.2023г. / 11 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свързваме лятото с много слънце, море, ваканция, любими летни коктейли и свежи плодове. Но и с приятните аромати на някои етерични масла. Харесваме етеричните масла, не само защото подхранват кожата ни, но и защото ароматът им ни помага да се чувстваме прекрасно.

Как бихме могли да ги използваме? В дифузер, аромалампа, релаксираща вана, масаж, да ги добавим в бутилка със спрей към вода и да напръскаме край себе си. Вижте кои са едни от най-добрите етерични масла за лятото и защо.

Внимание! Преди употреба се консултирайте със специалист.

Масло от мента – Етеричното масло от мента осигурява усещане за охлаждане и може да помогне за облекчаване на чувството за топлина и умора. Смята се и за едно от най-ефикасните за облекчаване на главоболието.

Цитрусови масла (лимон, портокал, грейпфрут) – Цитрусовите етерични масла са известни със своите ободряващи свойства. Те могат да насърчат положително настроение, да повишат енергията и да осигурят свеж аромат в дома ни. Портокаловото масло е сред най-добрите етерични масла за лятото поради мощните си антибактериални ефекти.

5 натурални лека при слънчево изгаряне

Етеричното масло от грейпфрут, подобно на маслото от лимон и портокал, притежава антибактериални свойства и може да помогне за намаляване на стреса, подобряване на кръвообращението. Подходящо е за масаж за намаляване на целулита в комбинация с други масла или лосион за тяло.

Масло от лавандула – Уникално масло, което можем да ползваме през цялата година. През лятото е подходяща грижа за кожата за успокояване на слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. Лавандуловото масло е известно и с това, че насърчава релаксацията и може да помогне за намаляване на стреса и по-добър сън.

5 причини да ползваме масло от ягода за кожата

Етерично масло от евкалипт – То има охлаждащ ефект и може да помогне за прочистване на дихателните пътища, което го прави подходящо през горещите и влажни летни дни. Също така се смята и за естествен репелент.

Свързани статии

Етерично масло от здравец – То има прекрасен флорален аромат и може да помогне за балансиране на емоциите ни. То също като маслото от лавандула и евкалипт действа като естествена защита срещу насекоми.

Домашен крем против стрии с натурални масла

Етерично масло от чаено дърво – Известно е със своите антибактериални и антисептични свойства, което го прави подходящо при малки порязвания, ожулвания или ухапвания от насекоми. Важно е обаче да знаете, че както останалите етерични масла, така и маслото от чаено дърво е важно да се комбинира с други базови масла, като кокосово, шеа, макадамия и други или с етерични масла, за да не предизвика дразнение върху кожата.

Снимка: istock

Коментирай