Здраве и красота

Как да изберем слънцезащитен крем?

За красива и защитена кожа

21.07.2023г. / 11 10ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-добрият слънцезащитен крем за нашата кожа е този, който ще използваме всеки ден. Без значение от сезона, а особено през летния, кожата на лицето и тялото ни се нуждае от нежна грижа, която да я подхрани, но и да ѝ предложи широк спектър на защита от UVA/UVB лъчите. По този начин се намалява рискът от появата на упорити пигментни петна, преждевременно стареене на кожата, увреждане, но и появата на рак на кожата.

Внимание! Тази статия има информационен характер! Преди употреба се допитайте до лекар!

Как да изберем слънцезащитен крем?

Първото и най-важно нещо е да можем да определим какъв тип е нашата кожа – чувствителна, предразположена към появата на акне, светла или тъмна и т. н. С какво друго е важно да се съобразим при избора на слънцезащитна козметика?

Вижте още няколко препоръки за красива и здрава кожа не само през лятото.

1. SPF (фактор за слънчева защита)

SPF е предимно мярка за колко UVB светлина може да филтрира слънцезащитният крем. Използването на слънцезащитен крем с SPF най-малко 15 ще ви помогне да се защитите от ежедневното излагане на UV лъчи. Въпреки това, повечето дерматолози препоръчват използването на SPF най-малко 30, тъй като блокира около 97 процента от UVB лъчите (SPF 15 може да блокира само 93 процента от UV лъчите).

Quick Tip: 

Хората често забравят да защитят устните си. Защитете устните си с балсам за устни, който съдържа SPF

2. Формула на слънцезащитен крем

Формулата на слънцезащитния крем обикновено се отнася до текстурата на продукта и влияе на това как той се усеща и изглежда на кожата след нанасяне. Има три общи формули на слънцезащитни кремове, налични на пазара. Въпреки че всяка от тези формули има своите предимства, всички те могат да предлагат слънчева защита, ако се използват правилно:

     • Спрейове за слънцезащита

Те са идеални за нанасяне върху кожата, особено на труднодостъпните места по тялото. Въпреки че спрейовете са отлични за кожата на тялото, те може да не са най-добрите слънцезащитни продукти за лицето. Уверете се, че не вдишвате спрея по време на нанасянето му.

 

     • Лосиони за слънцезащита

Те са сред най-приятните и овлажняващи формули за слънцезащитни кремове. Лосионите за слънцезащита са налични в много варианти, за да отговорят на нуждите на различните типове кожа.

       • Стикове за слънцезащита

Изключително удобни за пренасяне, без значение дали планирате ваканция или в градска среда. Прилагат се лесно върху кожата чрез нежно втриване.

Quick Tip:

Не забравяйте да защитите и косата си със защитно олио, което съдържа SPF.

3. Тип кожа

      • Кожа, склонна към акне

Известно е, че някои слънцезащитни кремове запушват порите. Затова е важно да изберем формули без масла за лицето. Може да използвате не-комедогенни слънцезащитни кремове, които не съдържат съставки, които блокират порите на кожата.

 

       • Суха кожа

За суха кожа, може да изберете овлажняващи съставки със слънцезащита или слънцезащитни кремове, които съдържат хидратиращи съставки.

        • Чувствителна кожа (или ако избягвате химикалите)

Чувствителната кожа остава свежа и жизнена, когато е изложена на минимално количество съставки, на които в противен случай може да реагира. Изберете физически или минерален слънцезащитен крем, тъй като той съдържа оксид на цинк и диоксид на титан, които защитават кожата. Тези две ключови съставки не дразнят очите и формират бариера, която ви защитава от слънцето.

 

 

4. Цвят на кожата

Цветът на кожата ви в голяма степен определя нивото на SPF, което трябва да нанасяте. Ако например сте с много светла кожа и винаги или обикновено изгаряте, най-добре е да нанасяте SPF 30 или по-висок. Ако сте със средно тъмна или тъмна кожа, или обикновено хващате тен и никога не изгаряте, можете да изберете SPF 15.

Quick Tip:

Не забравяйте да нанесете гел или крем за след слънце!

 

Автор: Мила Русева

По материали от stylecraze.com

Коментирай